Autoritatile chineze adopta o atitudine mai dura privind protestele din Hong Kong, considerand ca miscarea prezinta “indicii de terorism” si a trimis transportatoare blindate la granita.

Publicat:13.08.2019, 19:02

Dupa mai multe saptamani in care s-au intensificat ciocnirile intre fortele de ordine si protestatari, presa din China, controlata de partidul comunist, a difuzat inregistrari video cu transportoare blindate de trupe care se indreapta spre Shenzhen, oras aflat in imediata apropiere a Hong Kongului, scrie The Guardian.

Chris Patton, ultimul guvernator al Hong Kongului inainte de reunirea fostei colonii britanice cu China, considera ca o interventie in forta a Beijingului impotriva protestatarilor ar fi “o catastrofa”, informeaza Agerpres.

Patten avertizeaza ca “Hong Kongul este pe marginea prapastie, insa si din cauza ca guvernul refuza sa renunte explicit la proiectul de lege si sa infiinteze o comisie de ancheta” privind violenta politiei. El a facut apel la premierul britanic Boris Johnson sa dea dovada de mai multa fermitate fata de China.

“Este foarte, foarte contraproductiv pentru guvernul chinez sa dea impresia ca va fi nevoit sa ia in considerare alte metode daca situatia nu inceteaza rapid”, a declarat Patten pentru BBC. ″Stim care au fost aceste ‘alte metode’ in istoria Chinei”, a adaugat el, mentionand in special represiunea din piata Tienanmen din Beijing, in iunie 1989. “Ar fi o catastrofa pentru China si bineinteles pentru Hong Kong”, a apreciat fostul guvernator.

Hong Kongul trece prin cea mai grava criza din 1997, cand a fost retrocedat de Regatul Unit. Protestele declansate la inceputul lui iunie de un proiect de lege privind extradarea in China s-au extins impotriva limitarii libertatilor civile, iar manifestantii contesta amestecul chinez in problemele interne ale metropolei financiare.

Sursa: