Tensiunile dintre Rusia si Statele Unite continua sa creasca dupa sanctiunile impuse de ambele parti. Kremlinul a acuzat Washingtonul de actiuni neprietenoase dupa ce ambasada SUA de la Moscova a anuntat ca reduce personalul si opreste procesarea vizelor pentru majoritatea rusilor. Tot ieri, Rusia a anuntat sanctiuni impotriva a opt responsabili europeni, inclusiv presedintele Parlamentului European, ca represalii dupa cele instituite de UE in martie.

Publicat:01.05.2021, 19:19

“Uniunea Europeana isi continua politica de masuri restrictive unilaterale ilegale ce vizeaza cetateni si organizatii ruse”, a declarat diplomatia rusa intr-un comunicat, precizand ca opt responsabili europeni, inclusiv presedintele Parlamentului European David Maria Sassoli si procurorul Berlinului Jorg Raupach, au interdictie de a intra in Rusia. Tot ieri, ambasada SUA de la Moscova a anuntat ca reduce personalul consular cu 75% si ca incepand cu 12 mai va inceta procesarea vizelor non-imigranti pentru calatorii nediplomatice dupa ce o noua lege rusa a impus limite privind numarul de angajati locali ce pot lucra in misiunile diplomatice straine. Aceasta inseamna ca rusii care nu sunt diplomati sau solicitanti de Carte Verde nu vor mai putea aplica in interiorul propriei tari pentru vize pentru a vizita Statele Unite pentru turism si alte scopuri. In schimb, ei vor trebui sa le solicite in tari terte daca au nevoie. Purtatorul de cuvant al Kremlinului Dmitri Peskov a declarat ca decizia ambasadei ar avea un impact practic redus deoarece, a explicat el, rusii “s-au luptat deja” pentru a obtine vize americane.

Dmitrii PESKOV, PURTATORUL DE CUVANT AL KREMLINULUI: “Un numar foarte mic de rusi putea obtine vize la ambasada SUA, in ultimul an, sau chiar mai mult. Este practic imposibil sa obtii aceste vize, de aceea mare lucru nu s-a schimbat. ”

Relatiie dintre Moscova si Washington, ajunse la cel mai scazut nivel de dupa Razboiul Rece, s-au inrautatit considerabil dupa ce Biden a declarat ca el crede ca presedintele Vladimir Putin este “un ucigas”. Statele Unite au impus sanctiuni Rusiei in aceasta luna pentru presupuse activitati maligne, inclusiv interferente in alegerile americane de anul trecut, piraterie informatica si “intimidarea” Ucrainei vecine. Moscova a ripostat cu sanctiuni impotriva Statelor Unite si a respins criticile Washingtonului cu privire la modul in care il trateaza pe criticul Kremlinului aflat in inchisoare, Aleksei Navalnii.