Transplant in premiera mondiala, in Statele Unite. Pentru prima oara in istorie, o inima de porc a fost transplantata cu succes in corpul unui om. Interventia de noua ore a avut loc in urma cu trei zile in Baltimore, iar medicii au anuntat acum ca este o reusita.

Publicat:11.01.2022, 08:42

Chirurgii din Statele Unite au realizat primul transplant de succes al unei inimi de porc in corp uman, dupa ce Agentia americana pentru medicamente a acordat autorizatie de urgenta, in ajunul anului nou. Vorbim de o inima modificata genetic, iar pacientul este un barbat de 57 de ani cu grave probleme cardiace, care fusese declarat neeligibil pentru un transplant uman. Acum, pacientul este monitorizat indeaproape de medici pentru a se asigura ca noul organ functioneaza corect. Potrivit echipei care il supravegheaz el se simte foarte bine si respira fara ajutorul aparatelor. Fiul pacientului a declarat pentru presa americana ca tatal sau este foarte fericit ca a acceptat aceasta interventie.

David BENNET JUNIOR, FIUL PACIENTULUI: “Nu l-am vazut pe tatal meu plangand niciodata. Cred ca a inteles gravitatea situatiei sale din ultimele cateva saptamani ”

Porcul din care provine inima a fost modificat genetic pentru a nu mai produce un tip de zahar care este prezent in mod normal in toate celulele porcilor si care provoaca respingerea imediata a organului de catre corpul uman.

Bartley GRIFFITH, DOCTOR AL UNIVERSITATII DIN MARYLAND: “Este foarte semnificativ pentru ca noi nu avem o sursa de organe umane pentru a suplini nevoile din medicina.”

Xenogrefele - grefele de origine animala - nu sunt o noutate. Medicii au incercat transplanturi intre specii inca din secolul al XVII-lea, cele mai vechi experimente concentrandu-se asupra primatelor. In 1984, o inima de babuin a fost transplantata unui copil, dar acesta, supranumit "Baby Fae", a supravietuit doar 20 de zile.