Liderii din patru state membre NATO au fost surprinsi intr-o ipostaza deloc diplomatica la receptia organizata marti seara la Palatul Buckingham, barfindu-l pe Donald Trump pentru dorinta sa de a iesi in evidenta cu orice ocazie.

Publicat:04.12.2019, 17:19

Pus pe cearta inainte de un summit festiv, dedicat implinirii a 70 de ani de la infiintarea NATO, presedintele american Donald Trump a devenit un subiect de glume si de barfe printre aliati.

Nestiind ca este inregistrat, premierul canadian Justin Trudeau critica in fata lui Mark Rutte, premierul Olandei, Boris Johnson, premierul Marii Britanii, si Emmanuel Macron, presedintele Frantei, interventiile lungi ale liderului de la Casa Alba in fata camerelor de filmat.

„A intarziat pentru ca a stat 40 de minute in plus la conferinta de presa“, spune Trudeau, potrivit unui filmulet facut public de CBC.

Trudeau spune ca acest comportament i-a lasat fara cuvinte chiar si pe oamenii care il insotesc pe Trump la summitul NATO.

Daca Boris Johnson doar zambeste politicos, Emmanuel Macron spune la randul sau ceva. Insa comentariile sale nu pot fi auzite.

Inainte de receptia de la Palatul Buckingham, Trump si Macron s-au contrat intr-o conferinta de presa comuna.

Presedintele american l-a intrebat pe omologul sau francez daca vrea niste „luptatori ISIS frumosi“. „Sa fim seriosi!“, i-a replicat cel din urma.

Aceasta inregistrare nu este in mod evident pe placul liderului de la Casa Alba, apreciaza corespondenta „The New York Times (NYT)“ la summit, Maggie Harbeman. Trump „detesta ideea ca altii sa rada de el“. De altfel, si-a atacat predecesorii clamand ca „alte tari rad de noi“, explica ea.

Donald Trump a provocat deja rasete in septembrie 2018, la Adunarea Generala a ONU, unde a declarat ca el a „realizat in doi ani mai multe decat celelalte administratii din istoria“ Statelor Unite.


Sursa: