Presedintele american Donald Trump va lipsi de la Washington cand adversarii sai democrati vor lansa, miercuri, etapa a doua a procedurii de destituire initiata in septembrie impotriva sa. Revenit vineri in Statele Unite dupa ce si-a petrecut Ziua Recunostintei cu soldati americani din Afganistan, Trump este asteptat luni seara la Londra, pentru doua zile de intalniri cu lideri din NATO veniti in capitala britanica la summitul aniversar al Aliantei din 3-4 decembrie, relateaza Reuters, dpa si AFP.

Publicat:02.12.2019, 22:04

Potrivit Reuters, Donald Trump va purta convorbiri separate cu cancelarul german Angela Merkel, presedintele francez Emmanuel Macron si secretarul general al NATO Jens Stoltenberg si va participa la un dejun de lucru cu lideri din Estonia, Grecia, Letonia, Polonia, Romania, Lituania, Bulgaria si Marea Britanie.

Liderii aliati vor fi primiti marti la Palatul Buckingham de regina Elisabeta a II-a si vor sustine o conferinta de presa la 4 decembrie, la Hertfordshire, in Anglia.

Oficiali americani considera summitul NATO drept un moment festiv pentru Trump, in contextul in care presiunile pe care le-a exercitat asupra statelor membre le-au determinat pe multe dintre ele sa-si majoreze bugetele militare.

Este de asteptat totodata ca liderul de la Casa Alba sa ceara sustinerea statelor membre pentru a creste presiunea asupra Chinei, in fata a ceea ce SUA considera a fi politicile expansioniste ale Beijingului.

"China urmareste in mod activ o prezenta si o influenta sporite pe glob, inclusiv in aria de responsabilitate a NATO", a indicat un inalt oficial din administratia SUA.

Pe de alta parte, in conditiile in care Donald Trump nu s-a ferit sa se pronunte in repetate randuri in ultimii ani in favoarea iesirii Marii Britanii din Uniunea Europeana, iar in octombrie a declarat ca liderul Partidului Laburist Jeremy Corbyn ar fi "foarte prost" la conducerea tarii si ca premierul conservator Boris Johnson ar trebui sa incheie un acord cu liderul Partidului Brexit Nigel Farage, Johnson, care va fi gazda summitului NATO si conduce in perspectiva alegerilor legislative britanice din 12 decembrie, s-a vazut nevoit sa-i sugereze presedintelui american sa evite sa dea curs impulsului sau obisnuit de a comenta, mentioneaza Reuters.

La presiunea lui Johnson, Casa Alba a subliniat ca Trump este "absolut constient ca nu trebuie sa intervina din nou in alegerile din alta tara", a spus un inalt oficial de la Washington.

Inaintea plecarii spre Londra, Donald Trump nu a omis sa-i critice din nou pe democrati pentru continuarea audierilor in ancheta de impeachment, insistand ca este "o rusine absoluta" si "o mascarada".

Miercuri, cand presedintele american va sustine probabil la Londra o conferinta de presa, comisia judiciara a Camerei reprezentantilor de la Washington urmeaza sa inceapa etapa a doua a procedurii de destituire in care il acuza pe seful statului ca a facut abuz de putere, exercitand presiuni asupra Ucrainei sa-l ancheteze pe rivalul sau democrat in vederea alegerilor prezidentiale de anul viitor din SUA Joe Biden. Daca prima etapa a constat in principal in audierea de martori in comisia de informatii a Camerei, in etapa a doua comisia judiciara va analiza raportul primei comisii, organizand intr-o prima faza, miercuri, audierea unor specialisti in drept constitutional.

Comisia judiciara trebuie sa stabileasca daca faptele ce-i sunt reprosate presedintelui se incadreaza intr-unul din posibilele motive de destituire stipulate de Constitutia tarii - "tradare, coruptie sau alte crime si delicte majore" -, eventualele capete de acuzare urmand a fi spuse ulterior la vot in plenul Camerei reprezentantilor, probabil inainte de Craciun. Data fiind majoritatea democrata din Camera, Trump va fi probabil pus sub acuzare, dar Senatul, caruia ii revine misiunea de a-l "judeca" pe presedinte, are nevoie de o majoritate de doua treimi pentru destituirea sa, pe care este improbabil sa o atinga, republicanii fiind majoritari.

Sursa: