Presedintele american Donald Trump a anuntat o operatiune masiva de arestare a imigrantilor ilegali, care va incepe in acest weekend.

Publicat:12.07.2019, 22:20

Presedintele american Donald Trump a confirmat vineri ca la sfarsitul acestei saptamani va incepe o vasta operatiune de arestare si de expulzare a imigrantilor fara documente in zece orase, precizand ca nu este ingrijorat in legatura cu notificarea prealabila, relateaza AFP si Reuters.

“Ei au venit ilegal”, le-a spus Trump jurnalistilor din gradina Casei Albe, afirmand ca politia pentru imigratie ”ii va trimite (pe imigrantii clandestini) in tara lor” de origine.

El a mai declarat ca nu este ingrijorat ca planurile sale in privinta arestarilor au devenit cunoscute public, spunand ca expulzarile nu sunt un secret. “Daca se afla, se afla”, a adaugat Trump.

Liderul de la Casa Alba a avertizat in luna iunie in legatura cu pregatirea acestor expulzari, care au fost dezvaluite anterior de cotidianul New York Times. Potrivit unor fosti si actuali oficiali citati de publicatie, cel putin 2.000 de familii de imigranti risca expulzarea si vor fi tintele raziilor.

Statele Unite ale Americii vor un proces de expulzare a milioane de imigranti fara acte in regula, care au sosit in SUA in mod ilegal, a afirmat Trump la 17 iunie, intr-o postare pe Twitter.

“Ne vom concentra cat mai mult posibil pe infractori”, a mai spus Trump vineri.

Primarii mai multor orase care ar urma sa fie luate ca tinta au transmis ca nu vor coopera in privinta expulzarilor cu Autoritatea nationala privind imigratia si controlul vamal.

Sustinatorii imigrantilor au spus ca aparitia in avans a informatiilor despre razii i-ar putea ajuta pe unii dintre cei vizati sa scape de arest.

Liderul de la Casa Alba a facut din lupta impotriva imigratiei ilegale una din marcile presedintiei sale. In primavara lui 2017, administratia sa a decretat o politica de ‘toleranta zero’ la frontiera cu Mexicul, care a condus la separarea a sute de familii.

Dramele traite de aceste familii au declansat nemultumire inclusiv in randul republicanilor, astfel ca miliardarul a ordonat in iunie 2017 stoparea masurii.

De atunci, fluxurile migratorii au crescut constant, cu un numar tot mai mare de sosiri de familii si de minori originari in principal din Honduras, Guatemala si El Salvador.

In mai, peste 144.000 de migranti au fost arestati sau expulzati la frontiera de sud, comparativ cu o medie de 20.000 in primele luni al presedintiei lui Donald Trump.

Sursa: