Turcia a inregistrat primele victime in ofensiva militara din nord-estul Siriei. Un soldat a fost ucis, iar trei – raniti, a anuntat ministerul apararii de la Ankara. Aceeasi institutie sustine ca de la inceputul operatiunii, aproape 280 de kurzi au murit. In timp ce Uniunea Europeana face apel la pace, presedintele american anunta ca ar putea media conflictul dintre cele doua parti.

Publicat:11.10.2019, 17:37

Fara sa faca pauza, aviatia turca a bombardat masiv pozitiile ocupate de fortele armate kurde, din nord-estul Siriei, in timp ce artileria turca a tras peste granita. Potrivit oficialilor kurzi, bombele au cazut in zonele locuite si mai multi civili au fost ucisi.

"Este interesant de vazut cum vor continua turcii. Vor continua tempo-ul din primele ore sau o vor taragana saptamani si luni intregi in speranta ca pana la urma lumea isi va muta atentia asupra altor subiecte. Armata turca sutine ca ieri a lovit 181 de tinte. E neclar daca e adevarat."

Potrivit oficialilor de la Ankara, ofensiva asupra Siriei va continua pana cand vor elimina toate amenintarile teroriste din partea kurzilor.

"Acest barbat este adus de la frontiera. Este ranit la cap, la gat si piept."

Pe de alta parte, autoriatile turce dau asigurari ca incursiunea nu se va extinde mai mult de 30 de km in nord-estul Siriei.

Mevlut CAVUSOGLU, MINISTRUL TURC DE EXTERNE: "Scopul e sa eliminam organizatiile teroriste si vom continua sa facem acest lucru pana cand vom neutraliza toti teroristii din zona."

Ieri, membrii Consiliului de Securitate al ONU au cerut Turciei sa inceteze actiunile militare in Siria. La polul opus, liderul de la Ankara a amenintat Uniunea Europeana cu eliberarea a milioane de refugiati sirieni.

Recep TAYYIP ERDOGAN, PRESEDINTELE TURCIEI: "Uniunea Europeana, daca incercati sa ne etichetati operatiunea drept "invazie", ne deschidem granitele si trimitem 3,6 milioane de refugiati spre voi!"

Presedintele Consiliului European, Donald Tusk, a afirmat astazi ca Uniunea Europeana nu va accepta "santajul" presedintelui turc. El sustine ca UE nu va accepta niciodata ca refugiatii sa fie folositi drept o arma. Intre timp, Camera Reprezentantilor din SUA a anuntat ca ar putea introduce sanctiuni impotriva Turciei pentru ofensiva sa din Siria.

Iar Donald Trump a evocat posibilitatea unei medieri americane dintre Turcia si kurzi, insa nu a oferit detalii privind aceasta optiune. Potrivit Comisiei pentru Salvare Internationala, in jur de 64 de mii de persoane au plecat din Siria, dupa inceperea operatiunii militare turce.