Turcia incepe sa trimita trupe in Libia, a anuntat joi presedintele turc Recep Tayyip Erdogan, cu cateva zile inainte de summitul de la Berlin consacrat conflictului libian, transmite Reuters. Germania va gazdui o conferinta dedicata conflictului din Libia

Publicat:16.01.2020, 16:27

Trupele turce vor fi trimise in Libia in sprijinul guvernului de la Tripoli, recunoscut pe plan international.

„Pentru ca guvernul legitim din Libia sa ramana in functie si pentru instalarea stabilitatii, ii trimitem acum pe soldatii nostri in aceasta tara”, a declarat Erdogan in cadrul unui eveniment desfasurat la Ankara.

Turcia, care sustine guvernul de uniune nationala de la Tripoli condus de Fayez al-Serraj, a indicat in trecut ca a trimis o echipa de instruire si cooperare, care opereaza in momentul de fata in Libia.

Anuntul de joi al lui Erdogan se refera la inceperea desfasurarii de militari in aceasta tara si la faptul ca Turcia va folosi toate mijloacele diplomatice si militare de care dispune pentru a asigura stabilitatea la sud.

Turcia va oferi licente de explorare si foraj in Mediterana

Erdogan a adaugat joi ca Ankara va incepe in scurt timp sa ofere licente de explorare si foraj in estul Mediteranei, dupa ce Turcia si Libia au semnat in noiembrie anul trecut doua acorduri, unul de cooperare militara si unul privind frontierele maritime in aceasta regiune.

Germania va gazdui o conferinta dedicata conflictului din Libia

Marti, Germania a confirmat ca va gazdui duminica la Berlin o conferinta internationala pentru solutionarea conflictului armat din Libia, printre participanti numarandu-se reprezentanti din SUA, Rusia, Marea Britanie, Franta, China, Turcia, Italia si ai ONU.

Au fost invitati si principalii doi lideri beligeranti din Libia, respectiv Fayez al-Sarraj si maresalul Khalifa Haftar, liderul asa-numitei Armate Nationale Libiene (ANL), care desfasoara de noua luni o ofensiva militara pentru cucerirea capitalei Tripoli, soldata pana in prezent cu moartea a circa 2.000 de combatanti si a peste 280 de civili, conform datelor ONU.

Cei doi au purtat luni la Moscova negocieri indirecte, intermediate de Rusia si Turcia, dar tratativele s-au incheiat fara adoptarea unui armistitiu neconditionat si pe termen nelimitat, Khalifa Haftar cerand termen de gandire pana a doua zi dimineata, doar pentru a parasi capitala rusa fara sa semneze.

Erdogan a amenintat ulterior ca-i va ‘aplica o lectie’ maresalului Haftar, daca acesta isi va relua atacurile impotriva guvernului de la Tripoli.

Sursa: