Ministrul de Externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, a declarat sambata ca Ankara va depune eforturi pentru prelungirea acordului privind transportul cerealelor pe Marea Neagra, pentru a permite exporturile de cereale din Ucraina, in ziua in care intelegerea urmeaza sa expire, relateaza Reuters, potrivit observatornews.ro. 

Publicat:18.03.2023, 14:12

„Rusia a fost de acord cu prelungirea acordului privind cerealele pentru numai inca doua luni. Vom depune eforturi pentru o noua prelungire a acordului dupa doua luni”, a spus Cavusoglu, intr-o conferinta de presa comuna cu omologul sau egiptean Sameh Shoukry la Cairo.

In acelasi timp, potrivit lui Cavusoglu, Turcia isi va actualiza relatiile diplomatice cu Egiptul la nivel de ambasador „cat mai repede posibil”. „Sunt foarte bucuros ca facem pasi concreti pentru normalizarea relatiilor cu Egiptul. Vom face tot posibilul pentru a nu mai rupe aceste relatii in viitor”, a spus ministrul turc de externe in conferinta de presa cu omologul sau egiptean.

Turcia si Egipt se indreapta catre o normalizare a legaturilor diplomatice

La randul sau, Shoukry a declarat ca „vom ajunge la discutii (despre restabilirea ambasadorilor - n.r.) la momentul potrivit, in functie de rezultatele pozitive pe care le vom obtine”.

Legaturile dintre Turcia si Egipt au fost puternic afectate dupa ce Abdel Fattah al-Sisi, pe atunci seful armatei egiptene, a condus eforturile de inlaturare de la putere a lui Mohamed Morsi, din partea Fratiei Musulmane, un aliat al Ankarei, in 2013. Sisi a fost ales presedinte anul urmator.

Luna trecuta, Shoukry a vizitat Turcia in semn de solidaritate dupa cutremurele puternice care au facut peste 50.000 de morti in Turcia si Siria.