Turcia va deschide portile pentru refugiatii sirieni care vor sa ajunga in Europa, daca Uniunea Europeana nu ii va oferi suficient sprijin financiar. Avertismentul a fost lansat de liderul de la Ankara, in timpul discutiilor cu premierul Ungariei. Vizita lui Erdogan la Budapesta a starnit proteste.

Publicat:08.11.2019, 16:58

Oamenii au iesit la protest, fiind revoltati ca in urma ofensivei "Izvorul Pacii", lansata luna trecuta de Ankara in nordul Siriei, sute de oameni au murit.

"Suntem de partea kurzilor, pentru ca Erdogan vrea o confruntare sangeroasa impotriva lor, dar noi, crestinii, nu vrem sa le tinem parte turcilor."

Intre timp, cei doi politicieni au vorbit despre soarta refugiatilor sirieni. Liderul de la Ankara sustine ca Turcia nu mai poate duce singura povara intretinerii migrantilor.

Recep ERDOGAN, PRESEDINTELE TURCIEI: "Vom primi sau nu sprijin din partea Uniunii Europene, vom continua sa-i primim pe oaspetii nostri, dar pana la un anumit punct. Daca vom constata ca nu mai avem putere sa mergem mai departe, vom deschide portile catre Europa."

Pe de alta parte, premierul ungar, Viktor Orban, a laudat actiunea Turciei, care a oprit anul acesta circa 350 de mii de migranti sa ajunga in Europa.

Viktor ORBAN, PREMIERUL UNGARIEI: "Nicio tara nu isi poate schimba pozitia geografica, trebuie sa ne adaptam. Nu incercam sa cautam relatii bune cu Turcia, dar trebuie sa facem ca succesul tarii noastre sa fie si in interesul ei."

In 2015 peste un milion de migranti au ajuns in Europa dupa ce au trecut prin Turcia. Astfel, UE si Ankara au incheiat un acord prin care Turcia s-a angajat sa opreasca fluxul migrator in schimbul unui ajutor financiar.

In ultimele luni, insa, Ankara a cerut fonduri suplimentare si s-a plans ca nu a primit banii promisi.