Kievul a cerut marti Curtii Internationale de Justitie (CIJ) sa oblige Moscova sa-i plateasca "reparatii", acuzand Rusia ca duce un "razboi imperialist", ca "vrea sa stearga de pe harta" Ucraina si ca arata "dispret" fata de dreptul international, relateaza AFP, scrie agerpres.ro.

Publicat:19.09.2023, 17:09

Ucraina a raspuns marti la argumentele Rusiei in fata CIJ, cu sediul la Haga, unde cele doua tari se infrunta intr-un proces lansat de Ucraina, care acuza Rusia de utilizarea eronata a acuzatiilor de genocid pentru a-si justifica invazia pe scara larga lansata in februarie 2022.

"Rusia nu este mai presus de lege. Ea trebuie sa fie trasa la raspundere", a declarat Anton Korinevici, diplomat ucrainean, in fata tribunalului.

"Aveti puterea de a declara ca aceste acte ale Rusiei sunt ilegale, ca aceste abuzuri care persista trebuie sa inceteze, ca decizia dumneavoastra trebuie pusa in aplicare si ca Rusia trebuie sa repare daunele provocate", a afirmat diplomatul ucrainean, adresandu-se magistratilor CIJ.

Ucraina a sesizat cea mai inalta instanta a ONU, la scurt timp dupa declansarea ofensivei Rusiei in februarie 2022, in incercarea de a combate tara agresoare pe toate fronturile - juridic, diplomatic si militar.

Kievul acuza Rusia ca a utilizat in mod eronat acuzatiile de genocid in estul Ucrainei pentru a-si justifica invazia si ca ea insasi a planificat un genocid.

"Rusia incearca sa rastoarne guvernul nostru ales in mod democratic", a afirmat Korinevici, acuzand Moscova ca "vrea sa stearga de pe harta" Ucraina.

"Rusia a acuzat in mod fals Ucraina ca ar fi comis un genocid, incalcand Conventia asupra genocidului", a argumentat acelasi diplomat ucrainean.

In martie 2022, judecatorii CIJ au ordonat Rusiei, intr-o masura de urgenta, sa-si suspende operatiunile militare, care continua si in prezent in Ucraina.

Unul dintre reprezentantii Moscovei, Ghennadi Kuzmin, primul diplomat rus care s-a adresat instantei in acest caz, a reprosat luni Kievului ca s-ar situa "tot mai departe de adevar", pretinzand ca Rusia a invocat Conventia Natiunilor Unite privind genocidul ca motiv pentru lansarea razboiului impotriva vecinului sau.

Niste simple "declaratii" despre genocid nu pot fi retinute in virtutea dreptului international, nici macar pe baza Conventiei asupra genocidului, a afirmat Kuzmin.

Reprezentantul Ucrainei, Anton Korinevici, i-a reprosat marti reprezentantului Rusiei utilizarea cu o zi in urma a expresiei "solutie finala", acuzandu-l ca isi contrazice propriile argumente potrivit carora Rusia nu a utilizat acuzatia de genocid ca pretext pentru a invada Ucraina.

In sens mai general, cazul audiat la Palatul Pacii din Haga vizeaza contenciosul asupra legitimitatii celei mai inalte instante a ONU de a ordona incetarea conflictului in Ucraina.

Pana in prezent, Moscova a ignorat audierile in acest caz, sustinand ca nu a avut suficient timp pentru a-si pregati argumentele.