Ucraina a acuzat marti Rusia ca desfasoara echipe de lunetisti si unitati de tancuri in zona Donbas, gata de a trage in militarii ucraineni pentru a-i provoca pe acestia sa riposteze. Acuzatiile, facute de ministrul ucrainean al apararii, vin chiar in ziua in care este programata o discutie in format video intre presedintele SUA, Joe Biden, si presedintele Rusiei, Vladimir Putin, informeaza Reuters.

Publicat:07.12.2021, 14:19

„Inamicul a marit numarul echipelor de lunetisti, gata pregatite sa provoace pierderi in randul fortelor noastre, sa distruga dispozitivele de supraveghere video si sa ne provoace astfel pentru a raspunde cu foc impotriva lor”, a precizat, intr-un comunicat de presa, oficialul ucrainean.

In acest moment, Rusia are masati in jur de 100.000 de militari la granita cu Ucraina. Trupele rusesti ar avea capacitatea de a declansa o invazie rapida si dispun de suficiente munitii si combustibil pentru pentru a purta un razboi-fulger „blitzkrieg” de cel putin 7-10 zile.

„Optiunea nuclear-economica” a SUA: deconectarea Rusiei de la sistemul bancar international

Statele Unite iau in calcul o serie de sanctiuni economice impotriva Rusiei, in incercarea de a-l opri pe Vladimir Putin sa declanseze o invazie a Ucrainei.

„Optiunea nucleara” a lui Joe Biden, din acest punct de vedere, ar fi deconectarea Rusiei de la sistemul de plati internationale SWIFT, folosit de bancile din intreaga lume, arata Reuters.

Sanctiunile ar putea viza direct principalele banci ale Rusiei si ar face imposibila convertirea rublelor in dolari sau alte valute externe. Alte sanctiuni, vizate de SUA si aliatii sai europeni, ar viza Fondul de Investitii Directe al Moscovei.

Deocamata, americanii nu au decis daca si cand vor impune noi sanctiuni, iar administratia Biden este in discutii cu partenerii europeni - multi dintre ei aflati in relatii economice stranse cu Rusia - in cautarea unor actiuni coordonate.

Pe langa sanctiunile economice, SUA sunt pregatite sa-si sporeasca prezenta militara in Europa de Est daca Rusia ataca Ucraina, a declarat luni un inalt oficial de la Casa Alba.

Sursa: