UE acuza Rusia ca a mobilizat peste 150 de mii de militari in apropierea frontierelor Ucrainei. Potrivit sefului diplomatiei europene, aceasta este cea mai masiva desfasurare inregistrata pana acum. Kievul cere impunerea unor sanctiuni sectoriale Rusiei, insa Bruxelles-ul a declarat ca mai zaboveste. Moscova, la randul ei, acuza Ucraina de provocari in zona de conflict.

Publicat:20.04.2021, 17:53

UE se teme de un eventual conflict dupa desfasurarea a 150 de mii de militari rusi la frontiera cu Ucraina, a declarat seful diplomatiei europene, Josep Borrell, la finalul unei reuniuni prin videoconferinta cu ministrii de Externe ai UE. Borrell a refuzat sa dezvaluie sursa acestei informatii, precizand doar ca riscul escaladarii situatiei este evident.

Josep BORRELL, SEFUL DIPLOMATIEI EUROPENE: ”Noi am laudat Ucraina pentru reactiile sale masurate si cerem Rusiei dezescaladarea si incetarea consolidarii.” 

Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, si-a informat, in cadrul acestei videoconferinte, omolgii din UE cu privire la ultimele evolutii la frontiera. Acesta le-a propus celor 27 de oficiali o serie de sanctiuni sectoriale pentru a descuraja Rusia sa amplifice criza, deoarece cele individuale nu mai sunt suficiente. Insa europenii au decis sa tempereze. In ultimele saptamani, situatia in estul Ucrainei a escaladat dupa ce s-au inregistrat noi ciocniri intre fortele armate ucrainene si separatistii pro-rusi.

”-Cat de des ei deschid focul in aceasta directie? 

-In fiecare zi. Ei impusca in fiecare zi.

-Cat de serios iau in calcul soldatii posibilitatea unei invazii din partea Rusiei?

-Pe timp de razboi intotdeauna trebuie sa fii serios. Nu conteaza daca te astepti la o escaladare sau nu, dar nu conteaza ce se va intampla, noi ne vom face treaba. Vom sta aici pana la final.” 

”Desigur ca totul poate degenera intr-un conflict imens. Din cate stim Rusia si-a mobilizat trupe la frontiera. Asa ca ne pregatim.”

La sfarsitul saptamanii trecute, in timpul vizitei sale la Paris, presedintele ucrainean a cerut liderilor europeni sa ia masuri pentru detensionarea situatiei.

Vladimir ZELENKSI, PRESEDINTELE UCRAINEI: ”Nu este doar problema noastra. Este vorba despre siguranta Europei. Cand Europa va intelege ca de asta depinde siguranta ei, atunci ne vom misca impreuna foarte repede.” 

Administratia de la Kiev a cerut NATO sa actioneze rapid pentru a opri izbucnirea unui conflict militar cu Rusia, iar secretarul Aliantei a declarat ca urmareste atent situatia. Si presedintele Joe Biden a vorbit recent cu Zelenski, reafirmand sustinerea Statelor Unite pentru suveranitatea Ucrainei.

”Eu nu cred ca trebuie sa mizam pe tarile care spun ca ne sustin cum ar fi Statele Unite sau altele. Eu cred ca noi trebuie sa invatam sa ne aparam singuri. Ce tara isi va trimite oamenii sai la moarte?”

Relatiile dintre Rusia si Ucraina s-au deteriorat dupa venirea partidelor pro-occidentale la putere la Kiev, in 2014, urmata de anexarea peninsulei Crimeea de catre Rusia si de un razboi intre fortele ucrainene si separatistii pro-rusi din estul Ucrainei, conflict soldat cu peste 14 mii de morti pana in prezent.