Uniunea Europeana trebuie sa isi consolideze controalele in privinta vizelor si securitatii frontierelor, pentru a-i impiedica pe spionii rusi sa intre in spatiul Schengen, a cerut comisarul european insarcinat cu Afaceri Interne, Ylva Johansson, potrivit Agentiei France Presse, preluata de news.ro, transmite libertatea.ro

Publicat:25.02.2023, 15:06

Presedintele rus Vladimir Putin „vrea sa distruga Uniunea Europeana. Suntem o amenintare pentru el, avem democratie, libertate, prosperitate”, a acuzat Ylva Johansson, la o conferinta pe tema controalelor la frontiera. 

„Avem nevoie de controale mai stricte cu privire la cererile de vize si de o securitate mai mare la frontierele noastre”, a adaugat ea. 

Un nou sistem de schimb informatic in cadrul spatiului Schengen urmeaza sa intre in vigoare pe 7 martie. „In prezent, doar jumatate dintre cei care intra in Uniunea Europeana cu o viza sunt controlati prin sistemul de schimb de informatii in cadrul Schengen. Asta inseamna ca avem multi rusi care nu sunt controlati”, si-a exprimat Ylva Johansson ingrijorarea.

Controale biometrice sunt necesare in cazul in care agentii folosesc pasapoarte false, a precizat ea. 

„Bulgaria si Romania ar trebui incluse in spatiul Schengen in 2023” 

In contextul necesitatii consolidarii controalelor la frontiere si folosirii unor noi tehnologii, comisarul european considera ca actualul buget european, in valoare de 6,6 miliarde de euro, alocat protectiei frontierelor, nu este suficient.

De aceea, „Bulgaria si Romania ar trebui sa fie incluse in spatiul Schengen in acest an pentru a contribui la impartasirea informatiilor politiei, a subliniat Ylva Johansson.

Aproximativ 400 de spioni rusi au fost expulzati din UE in 2022.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.