Uniunea Europeana a cerut ″evitarea crizelor de nervi″⁣ in criza dintre Rusia si Ucraina si a reactiilor alarmiste, a declarat seful diplomatiei europene, Josep Borrell, relateaza AFP.

Publicat:26.01.2022, 08:18

″Stim foarte bine care este nivelul amenintarilor si modul in care sa reactionam. Trebuie sa evitam sa ne jucam cu nervii nostri si reactiile alarmiste care au chiar si consecinte financiare″⁣, a avertizat el, la incheierea unei reuniuni cu ministrii de externe din UE la care a participat prin videoconferinta seful diplomatiei americane, Antony Blinken.

Europenii au fost surprinsi de ″dramatizarea″⁣ de catre SUA a situatiei din Ucraina cu anuntul unei invazii ruse ″⁣in orice moment″⁣ si decizia de retragere a familiilor diplomatilor din Kiev.

″Schimbul de opinii cu Antony Blinken a fost foarte util pentru a continua sa se stabileasca calea de urmat si o coordonare foarte stransa″⁣, a subliniat Borrell.

″Nu cred ca exista ceva nou care sa creasca sentimentul de teama de un atac imediat″⁣, a spus el.

″Cred ca exista un acord complet intre noi, intre statele membre, pentru a spune ca aceasta masura de precautie (luata de Statele Unite) nu este necesara″⁣, a adaugat el.

″Statele Unite vor raspunde acum in scris solicitarilor Rusiei. Am fost consultati cu privire la acest raspuns″⁣, a mentionat seful diplomatiei UE.

″Daca diplomatia esueaza, suntem foarte avansati in pregatirea raspunsurilor la o eventuala agresiune rusa si aceasta va fi cu siguranta o actiune rapida si hotarata, cu o puternica unitate, nu numai in cadrul Uniunii Europene, ci si la nivel international″⁣, a dat asigurari responsabilul UE.

Macron ii va propune lui Putin o ″cale de dezescaladare″⁣

Presedintele francez Emmanuel Macron ii va propune ″o cale de dezescaladare″⁣ in criza ucraineana omologului sau rus Vladimir Putin in cadrul unei convorbiri,″⁣in urmatoarele zile″⁣, a anuntat luni Elysee, relateaza AFP.

″Suntem ingrijorati, suntem si foarte atenti sa nu provocam ambiguitate, volatilitate suplimentara″⁣, a adaugat presedintia franceza in plina escaladare intre occidentali si rusi in jurul crizei. Franta, Germania, Rusia si Ucraina vor avea o reuniune, miercuri, la Paris, cu privire la Ucraina, reuniune ce se va desfasura la nivel de consilieri diplomatici, a precizat sursa citata.

Franta si-a sfatuit luni cetatenii sa amane calatoriile neesentiale in Ucraina si sa nu mearga in zonele de frontiera din nordul si estul tarii, pe fondul escaladarii tensiunilor cu Rusia vecina.

Spre deosebire de Statele Unite si Marea Britanie, Franta nu cere in prezent personalului ambasadei sale sau familiilor diplomatilor sai din Ucraina sa paraseasca tara.

Macron: ″In caz de agresiune, raspunsul va fi acolo″⁣

″Daca ar fi o agresiune″⁣ din partea Rusiei impotriva Ucrainei, ″⁣riposta va fi acolo si costul va fi foarte mare″⁣, a avertizat marti, la Berlin, presedintele francez Emmanuel Macron, in cadrul unei conferinte de presa comune cu cancelarul german Olaf Scholz, relateaza AFP.

″Pregatim in paralel reactia comuna si riposta in caz de agresiune″⁣, a subliniat presedintele francez, dupa ce a afirmat ca occidentalii sunt ″⁣total uniti″⁣ si au reluat apelul comun la dezescaladare.

Presedintele francez Emmanuel Macron va avea vineri o convorbire telefonica cu omologul sau rus Vladimir Putin privind criza din Ucraina, dupa videoconferinta dintre occidentali, de luni.

″Voi avea o convorbire telefonica vineri dimineata cu presedintele Putin (...) pentru a face un bilant al intregii situatii″⁣, a declarat Emmanuel Macron in cadrul conferintei de presa comune cu cancelarul german Olaf Scholz

Biden, pregatit sa impuna sanctiuni care il vizeaza personal pe Vladimir Putin

Presedintele american Joe Biden a declarat marti ca este pregatit sa impuna sanctiuni care il vizeaza personal pe Vladimir Putin daca presedintele rus va ataca Ucraina, relateaza AFP.

Liderul de la Casa Alba a precizat ca nu are ″nicio intentie″⁣ sa trimita trupe americane sau NATO in Ucraina. ″⁣Nu avem nicio intentie sa desfasuram forte americane sau NATO in Ucraina″⁣, a declarat el jurnalistilor

Letonia acuza Rusia ca evita controlul armamentului, prevazut pentru saptamana aceasta

Ministerul leton al Apararii a acuzat marti Moscova ca foloseste pandemia ca “pretext” pentru a anula o inspectie a armamentului prevazuta pentru saptamana aceasta in vestul Rusiei, noteaza AFP.

Ofiteri letoni urmau sa se deplaseze in regiunile Briansk si Smolensk pentru un control de rutina programat in cadrul Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), din care Rusia face parte.

“Rusia a anulat o inspectie de control a OSCE realizata de reprezentanti letoni sub pretextul problemelor generate de pandemia de COVID-19”, a declarat pe Twitter Ministerul Apararii din Letonia, o tara baltica.

Pandemia, a subliniat el, “nu pare sa fi afectat concentrarea de trupe ruse in apropierea frontierelor Ucrainei”.

Potrivit responsabililor occidentali, Moscova a desfasurat acolo peste 100.000 de militari adusi din diferite regiuni rusesti. Statele Unite si aliatii sai europeni suspecteaza Rusia ca pregateste o invazie a Ucrainei, o fosta republica sovietica care aspira sa adere la UE si NATO.

Moscova nu a reactionat la acuzatiile Letoniei. Dar un responsabil din Ministerul Apararii, care a dorit sa-si pastreze anonimatul, a declarat pentru AFP ca ”intreaga Europa” a “anulat inspectii” din cauza COVID-19.

Din partea OSCE, un purtator de cuvant a confirmat ca “majoritatea statelor participante” au “amanat activitatile de verificare la inceputul pandemiei”, dar, a adaugat el, ”incepand cu 2021, mai mult de jumatate” dintre ele le-au reluat luand masuri de securitate.

Tinand cont de sistemul de comunicare adoptat intre statele in cauza, OSCE nu este in masura sa comenteze inspectiile, a precizat aceasta organizatie.

Aceste verificari sunt efectuate in temeiul unui acord din 2011 numit “Documentul de la Viena privind masurile de crestere a increderii si securitatii”. Ele trebuie sa promoveze increderea, transparenta si predictibilitatea activitatilor militare, inclusiv prin notificari privind manevrele si schimbul de alte informatii militare, mai scrie AFP.

Sursa: