Iranul a lansat, in cursul noptii de marti spre miercuri, un atac masiv cu rachete balistice asupra fortelor conduse de SUA in Irak, a anuntat Armata americana, ceea ce ar putea declansa o noua escaladare a situatiei in confruntarea dintre Statele Unite si Teheran, transmite Reuters.

Ultimul update: 08.01.2020, 03:21 Publicat:08.01.2020, 03:25

Atacurile cu racheta, revendicate de Teheran, intervin la cinci zile dupa asasinarea, la Bagdad, a puternicului general iranian Qassem Soleimani, din ordinul presedintelui american Donald Trump, un raid ce starneste temeri in lumea intreaga privind o conflagratie regionala, in special pe teritoriul Irakului, prins la mijloc intre sponsorii sai americani si cei iranieni, noteaza AFP.

Intr-un comunicat, Armata americana a informat ca Iranul a lansat atacul in jurul orei locale 01.30 si a tras peste 12 rachete balistice asupra a doua baze militare din vestul Irakului, Ain Al-Asad si Erbil, care gazduiesc soldati americani si membri ai coalitiei.

„Este clar ca aceste rachete au fost lansate din Iran”, a afirmat un purtator de cuvant al Pentagonului.

Nicio informatie cu privire la natura pagubelor sau la eventuale victime nu a fost comunicata.

UPDATE 04:20 Agentia federala a aviatiei americane (FAA) le-a interzis marti seara avioanelor civile americane sa survoleze Irakul, Iranul si Golful Persic, la cateva ore dupa atacul asupra unor baze militare din Irak utilizate de armata americana.

„Agentia federala a aviatiei a emis mesaje personalului navigant aerian (NOTAMS) detaliind restrictiile de zbor care interzic operatorilor avioanelor civile americane sa opereze in spatiul aerian deasupra Irakului, Iranului, apelor Golfului Persic si Golfului Oman”, a anuntat FAA intr-un comunicat, potrivit AFP.

UPDATE 04:10 Cel putin doua rachete au lovit cateva zone din Erbil, informeaza CNN. Una dintre rachete a cazut in perimetrul Aeroportului International din Erbil, insa nu a explodat. A doua racheta a cazut in zona aflata la 33 km vest de orasul Erbil, fara a face victime.

UPDATE 04:00 Agentia iraniana Tasnim: Iranul a declansat "a doua runda" de atacuri asupra bazelor ce gazduiesc trupe americane din Irak.

Potrivit acestei agentii private de stiri, citate de Reuters, a doua runda de atacuri a inceput la interval de o ora dupa ce prima faza a avut loc. 

Agentia iraniana de presa Fars a transmis in acelasi timp ca rachetele iraniene au lovit o baza americana din apropierea aeroportului Erbil din Kurdistanul iranian.

UPDATE 03:43 Oficialii securitatii nationale tocmai au parasit Casa Alba.

Cei mai multi oficiali, inclusiv secretarul de stat Mike Pompeo si secretarul de aparare Mark Esper, au plecat de la Casa Alba.

Vicepresedintele Mike Pence a plecat si el.

UPDATE 03:43 Presedintele Trump nu va transmite nicio adresa, a declarat un oficial al Casei Albe. Totodata, responsabilul mentioneaza ca Trump nu va aparea astazi in fata camerelor de filmat.

UPDATE 03:40 Iranul ameninta ca va ataca Dubaiul si Haifa daca tara lor va fi bombardat.

Pe canalul sau de Telegram, Corpul Gardienilor Revolutiei (IRGC) a declarat ca in cazul in care pamantul iranian va fi bombardat, va viza orasele Dubai, Emiratele Arabe Unite si Haifa, Israel, in al treilea val de operatiuni.

UPDATE 03:05 Iranul ameninta ca va ataca in interiorul Americii daca SUA da raspuns la atacurile cu racheta (CNN).

Pe canalul sau de Telegram, Corpul Gardienilor Revolutiei (IRGC), armata de elita a Iranului, ia nota de faptul ca „Pentagonul transmite ca SUA vor raspunde atacurilor Iranului”.

IRGC spune apoi, intr-o nota de subsol, ca „De data aceasta va vom raspunde in America”.

UPDATE 02:45 Exista victime in randul irakienilor la baza Ain al-Asad atacata, a informat o sursa de securitate irakiana pentru CNN.

La acest moment nu se stie insa daca este vorba de morti sau raniti sau care e numarul victimelor.

UPDATE 02:25 Iranul anunta ca a lansat „zeci de rachete” asupra unei baze din Irak utilizata de soldatii americani, ca represalii fata de asasinarea de catre SUA, in Bagdad, a generalului iranian Qassem Soleimani, si promite „raspunsuri si mai devastatoare” in cazul unui nou atac american.

UPDATE 02.19 „Peste 12 rachete” au fost trase de Iran asupra a doua baze utilizate de armata americana in Irak, Ain Al-Asad si Erbil - informeaza Pentagonul intr-un comunicat

Departamentul american al Apararii a mai anuntat ca desfasoara o „evaluare preliminara a pagubelor” si analizeaza care va fi raspunsul sau fata de acest atac.

UPDATE 02:15 Presedintele Donald Trump a fost pus la curent in legatura cu informatiile privind atacarea unor baze americane din Irak si monitorizeaza situatia, a anuntat purtatoarea de cuvant a Casei Albe, Stephanie Grisham.

UPDATE 02:05 Statele Unite cred ca au avut loc posibil mai multe atacuri asupra unor tinte din Irak, inclusiv asupra bazei aeriene Ain Al-Asad, ce gazduieste forte americane, a declarat pentru Reuters un oficial american, fara a oferi informatii suplimentare.

Este insa neclar ce alte locatii au fost atacate.

UPDATE Gardienii Revolutiei din Iran au revendicat atacul, anuntand ca au „lovit baza americana Ain al-Asad din Irak cu zeci de rachete”, potrivit unei alerte difuzate de canalul Press TV.

Cel putin noua rachete au lovit, in noaptea de marti spre miercuri, baza aeriana Ain Al-Asad, din vestul desertic al Irakului, unde sunt stationati militari americani, a informat pentru AFP o sursa de securitate.

Imagini cu atacul cu rachete asupra bazei Ain Al-Asad au fost difuzate de agentia iraniana de stiri Fars:

Amintim ca armata americana l-a asasinat, saptamana trecuta, in capitala Irakului, Bagdad, pe generalul Qassem Soleimani, comandantul Fortei Quds din cadrul Gardienilor Revolutiei din Iran.

Ca reactie, autoritatile iraniene au lansat mai multe amenintari la adresa Statelor Unite. Ca raspuns la avertismentele Iranului cu represalii, Trump a amenintat la randul sau ca va lovi 52 de site-uri iraniene, inclusiv tinte culturale, daca Teheranul ataca americani sau tinte americane, adancind o criza care a sporit temerile unei noi conflagratii in Orientul Mijlociu.

Sursa: