Un cetatean eritreean incarcerat timp de trei ani in Italia, fiind acuzat ca a coordonat o retea cu migranti, a fost pus in libertate vineri de un tribunal din Palermo. Instanta a decis ca politia s-a inselat asupra identitatii barbatului.

Publicat:12.07.2019, 22:22

Judecatorii au stabilit ca acesta nu este Mered Yehdego Medhane, presupusul traficant, ci tamplarul Medhanie Tesfamariam Bere, pe care l-au condamnat pentru infractiunea mai putin grava de ajutor pentru imigratie ilegala, pedeapsa acoperita deja de perioada de detentie preventiva, informeaza DPA si AFP, citate de Agerpres.

Verdictul justitiei pune in dificultate autoritatile italiene si britanice, care au colaborat pentru arestarea eritreeanului in Sudan si extradarea lui in Italia.

In acelasi timp, barbatul pe care il cautau cu adevarat se afla in continuare in libertate.

In 2016, autoritatile italiene anuntasera cu mandrie arestarea in Sudan si extradarea in Italia a lui Medhanie Yehdego Mered, dupa ani de anchete asupra retelelor care au trimis sute de mii de migranti in Europa si mii la moarte.

Mered era suspectat in principal ca inchiriase nava al carei naufragiu s-a soldat cu peste 366 de morti pe 3 octombrie 2013, in largul insulei Lampedusa.

Foarte curand, marturiile au curs pentru a arata ca barbatul arestat nu era Mered, ci Medhanie Tesfamariam Berhe, un refugiat eritreean la Khartoum si care nu avea in comun cu cel cautat decat un prenume relativ comun in Eritreea.

„Nu sunt surprins (de verdict), noi sustinem de mai multi ani ca (el) nu este traficantul de persoane indicat de procurori’’, a declarat avocatul Michele Calantropo pentru agentia de presa Adnkronos. El a precizat ca a depus imediat cerere de azil in numele clientului sau, pentru ca acesta sa nu fie expulzat.

In 2016, BBC si The Guardian au fost printre primii care au aratat ca politia a identificat gresit persoana, dar procurorii din Palermo au negat acest lucru.

La proces, ei au cerut o pedeapsa de 14 ani de inchisoare. Dupa comunicarea verdictului, procurorul-sef din Palermo, Francesco Lo Voi, a insistat ca sentinta de condamnare arata ca inculpatul a fost totusi implicat in traficul de migranti.

„Toate afirmatiile ca nu era decat un biet tamplar persecutat pe nedrept au fost contrazise in mod clar de dovezile aduse impotriva lui de procurori’’, a declarat el pentru Adnkronos

Sursa: