Un fermier austriac din Marchfeld risca o amenda uriasa si chiar inchisoarea, dupa ce autoritatile au aflat ca ii platea pe sezonierii din Romania si Serbia cu doar 4,20 euro pe ora.

Publicat:16.09.2020, 15:12

Muncitorii erau obligati sa lucreze peste 100 de ore pe saptamana la ferma de legume din Marchfeld, femeile fiind platite cu 4,20 euro pe ora, iar barbatii cu 4,40 euro. Autoritatile au descins la ferma in urma unui pont anonim, iar acum vorbesc de un caz grav de „dumping salarial” si de o „exploatare incredibila a lucratorilor recoltatori”, potrivit kosmo.at.

Descinderea a avut loc duminica, 6 septembrie, zi in care toti sezonierii erau prezenti la ambalarea legumelor intr-o hala. Politia financiara a descoperit mai multe infractiuni: pe langa salariile mult prea mici, contractele lucratorilor sezonieri au fost declarate la stat mai tarziu, iar un lucrator nu era deloc inregistrat. Proprietarul a afirmat ca acesta se afla atunci in hala pentru instruire, insa, de fapt, s-a stabilit ca era in ferma de mult timp.

Autoritatile au mai constatat ca muncitorii erau angajati cu contracte de 40 de ore pe saptamana, dar, in realitate, lucrau peste 100. In plus, muncitorii romani si sarbi erau platiti cu mult sub suma prevazuta de contractul colectiv, adica aproximativ opt euro.

Toleranta zero pentru dumpingul salarial si frauda la contributiile sociale”, a fost mesajul ministrului de Finante, Gernot Blumel dupa descoperirea acestui caz.

„Niciunul din lucratori nu a fost platit echitabil pentru munca depusa... Aceste oi negre exploateaza muncitorii, afecteaza reputatia tuturor antreprenorilor cinstiti si se imbogatesc in detrimentul contribuabililor decenti”, a mai spus ministrul.

In Austria, frauda la contributiile sociale se pedepseste cu inchisoarea pana la 7 ani. Astfel, fermierul risca, pe langa o amenda consistenta, detentia.

Sursa: