Un fermier din Belgia a reusit, accidental, sa redeseneze granita tarii cu Franta dupa ce, deranjat ca piatra de hotar era in calea tractorului sau, a mutat-o cativa metri in teritoriul vecin. In loc sa provoace o revolta internationala, incidentul a fost intampinat cu zambete pe ambele parti ale frontierei, scrie BBC.

Publicat:04.05.2021, 22:15

Un localnic pasionat de istorie mergea prin padure si a observat ca piatra care marca granita dintre cele doua tari a fost mutata 2,29 de metri.

„A facut Belgia mai mare si Franta mai mica, nu e o idee buna”, a declarat David Lavaux, primarul satului Erquelinnes, pentru TF1. „M-am bucurat. Orasul meu era mai mare. Dar primarul din Bousignies-sur-Roc nu a fost de acord”, a glumit edilul belgian.

Primarul localitatii franceze vecine, Aurelie Welonek, a spus, amuzat de situatie, ca „ar trebui evitat un nou razboi la granita”.

 

Granita dintre Franta si Belgia, care se intinde pe 620 de kilometri, a fost stabilita sub Tratatul de la Kortrijk, semnat in 1820, la cinci ani dupa infrangerea lui Napoleon la Waterloo. Piatra dateaza din 1819, cand granita a fost marcata pentru prima data.

Autoritatile belgiene l-au contactat pe fermier pentru a repune piatra in locul original. Daca acest lucru nu se intampla, cazul ar putea fi preluat de Ministerul belgian de Externe, care ar trebui sa convoace o comisie de granita franco-belgiana, inactiva din 1930. Fermierul ar putea fi confruntat si cu acuzatii penale daca nu se conformeaza.

Sursa: Digi24.ro