Un general din Emiratele Arabe Unite, a devenit noul presedinte al Interpol, in ciuda acuzatiilor de tortura la adresa acestuia si criticilor din partea comunitatii internationale. Acesta a fost ales astazi pentru un mandat de 4 ani in cadrul Adunarii Generale de la Istanbul. Tara noastra a fost a fost reprezentata de catre seful IGP, Iurie Podarilov si seful Interpol Moldova Viorel Tentiu. 

Publicat:25.11.2021, 18:02

Alegerea generalului Ahmed Nasser Al-Raisi, in fruntea Interpol a fost anuntata pe pagina de Twitter a insititutiei. Ahmed Nasser Al – Raisi este comandantul fortelor de Securitate ale Emiratelor Arabe Unite si a concurat cu cehoaica Sarka Havrankova, in prezent vicepresedinta a Interpol pentru Europa. Inainte de votul de azi, organizatiile internationale pentru drepturile omului au criticat posibila alegere a acestuia, spunand ca ar fi un ”semnal pentru regimurile totalitare”. O serie de plangeri de "tortura" contra lui Al-Raisi au fost depuse in ultimele luni in Franta, in conditiile in care sediul Interpol este la Lyon, dar si in Turcia, tara gazda a Adunarii Generale a institutiei. Unul dintre reclamanti, cetateanul britanic Matthew Hedges, a povestit ca a fost retinut si torturat intre mai si noiembrie 2018 in Emiratele Arabe Unite, dupa ce a fost arestat sub acuzatii false de spionaj in timp ce se afla intr-o calatorie de studii.

Matthew HEDGES:”Am fost torturat, am fost abuzat psihologic si am fost detinut in conditii inumane pe durata cat am fost inchis. Am fost supus unor pedepse fizice.” 

Rodney DIXON, AVOCATUL LUI HEDGES:”Noi ne intrebam cum un om ca generalul Al-Raisi, care este responsabil de fortele de securitate si de gardieni, dar si de interogari, cum unul ca el poate sa devina presedinte a Interpol si sa investigheze crime?” 

Statutul Interpolului ii confera presedintelui un rol mai mult onorific. Secretarul general Jurgen Stock este cel care se ocupa de activitatile zilnice. Acesta a declarat ca este la curent cu acuzatiile impotriva generalului Al-Raisi, dar a subliniat ca "le revine statelor membre sa voteze".De mentionat ca Emiratele Arabe unite au donat sau imprumutat Interpol cu 60 de milioane de dolari in ultimii ani, suma fiind echivalenta cu contributiile tuturor celorlalte 195 de tari membre intr-un an de zile.