Incident cu numeroase semne de intrebare in apropiere de portul saudit Jeddah.

Publicat:11.10.2019, 11:14

Un petrolier iranian a fost lovit vineri de doua presupuse rachete in timp ce nava se afla la circa 100 de km de portul saudit Jeddah, incident care a provocat o scurgere de petrol in Marea Rosie, a indicat operatorul vasului, citat de AFP si Reuters.

Compania nationala iraniana (National Iranian Tanker Company /NITC/), operatorul administrativ al flotei de petroliere in Iran, a indicat intr-un comunicat ca cele ‘doua explozii’ care au lovit carena navei au fost ‘probabil provocate de lovituri cu rachete’.

‘Toti membrii echipajului sunt vii si nevatamati’, a adaugat NITC, precizand ca persoanele de la bordul ‘Sabiti’ incearca sa repare distrugerile provocate.

‘Nu a existat niciun incendiu la bordul’ petrolierului, a afirmat compania de stat iraniana care detine nava, dezmintind informatiile difuzate anterior de televiziunea de stat a Iranului, potrivit careia petrolierul a luat foc in urma unei explozii.

Anterior, agentiile de presa internationale, citand media oficiale de la Teheran, au comunicat ca un petrolier iranian a luat foc in urma unei explozii in timp ce nava se afla in apropiere de portul saudit Jeddah (vest).

Potrivit expertilor citati de agentia de presa iraniana Isna, ar fi vorba de un ‘atac terorist’, autoritatile de la Teheran declansand o ancheta care este in curs de desfasurare, informeaza Reuters.

Acest incident intervine pe fondul tensiunilor intre Iran, pe de o parte, si Arabia Saudita si aliatul ei american, pe de alta parte.

In septembrie, Riadul si Washingtonul au acuzat Teheranul ca s-ar afla in spatele atacurilor impotriva a doua importante rafinarii din estul Arabiei Saudite, atacuri revendicate de rebelii houthi din Yemen. Iranul a dezmintit orice implicare.

Presupusul atac de vineri survine dupa ce mai multe petroliere au fost sechestrate de Iran in ultimele luni in regiunea Golfului si retinerea in iulie in largul Gibraltarului (extremitatea sudica a Spaniei) a unui petrolier iranian, autorizat sa plece la 15 august.

Sursa: