Un porumbel voiajor a supravietuit unei calatorii extraordinare de 13.000 de kilometri, pornind din SUA peste Oceanul Pacific pentru a-si gasi o noua casa in Australia. Dar autoritatile de aici considera ca pasarea reprezinta risc de carantina si intentioneaza sa o omoare, relateaza Euronews.

Publicat:14.01.2021, 12:09

Pasarea epuizata a ajuns intr-o curte din Melbourne in 26 decembrie, potrivit proprietarului, Kevin Celli-Bird. Pasarea disparuse dupa o cursa care a avut loc statul american Oregon, pe 29 octombrie.

Expertii banuiesc ca porumbelul, pe care Celli-Bird la boteza Joe, dupa presedintele ales al SUA Joe Biden, a calatorit pe o nava cargo pentru a traversa Pacificul.

Calatoria lui Joe a atras atentia presei australiene, dar si a Serviciului australian de Carantina si Inspectie, care are reguli stricte.

Celli-Bird a spus ca autoritatile l-au sunat joi pentru a-i cere sa prinda pasarea.

„Au spus ca, daca vine din America, sunt ingrijorati ca ar putea raspandi boli ale pasarilor”, a spus el.

Departamentul pentru Agricultura, care este responsabil pentru biosecuritate, a declarat ca porumbelul „nu are voie sa ramana in Australia”, deoarece „ar putea compromite securitatea alimentara a Australiei si populatiile de pasari salbatice”.

American Racing Pigeon Union, cu sediul in Oklahoma, a confirmat ca Joe este inregistrat pe numele unui proprietar din Montgomery, Alabama. Celli-Bird a spus ca a incercat sa contacteze proprietarul, dar pana acum nu a reusit sa dea de el.

Secretarul Asociatiei Nationale a Porumbeilor din Australia, Brad Turner, a spus ca a auzit de cazuri de porumbei din China care au ajuns pe coasta de vest a Australiei la bordul navelor cargo, o calatorie mult mai scurta decat cea a lui Joe/

Turner a spus ca exista riscul ca porumbeii din Statele Unite sa fie purtatori de boli exotice si a fost de acord ca Joe ar trebui sa fie omorat.

„Desi suna dur pentru un om normal - ar spune ca e o cruzime – Serviciul pentru carantina ar sprijini aceasta idee”, a spus Turner.

Sursa: