Un tribunal din Texas a suspendat executarea lui Rodney Reed, condamnat la moarte, dar care isi sustine nevinovatia si care este sustinut de numeroase celebritati si milioane de americani.

Publicat:16.11.2019, 20:37

Reed a fost condamnat la moare in urma cu 21 de ani, fiind acuzat de o crima din 1996. El urma sa fie executat cu injectia letala la 20 noiembrie, informeaza bbc.com, conform news.ro.

Peste 2.9 milioane de persoane au semnat o petitie prin care se cere clementa pentru el, iar staruri precum Kim Kardashian West, Rihanna si Gigi Hadid i-au luat apararea.

Reed sustine ca este nevinovat, iar avocatii lui spun ca au noi dovezi in acest sens.

El a fost condamnat pentru uciderea lui Stacey Stites, care avea 19 ani, si a fost gasita strangulata, dupa ce nu venise la munca.

Si Biroul de Gratieri din Texas a recomandat amanarea executiei si a cerut comutarea sentintei la inchisoare pe viata.

Stacey ar fi trebuit sa ajunga la munca la 23 aprilie 1996, insa nu a aparut la magazinul din Bastrop, de langa Austin. Dupa cateva ore, masina ei a fost gasita abandonata. In aceeasi zi, trupul ei a fost descoperit, ea fiind strangulata cu cureaua ei. Anchetatorii au gasit urme de sperma in vaginul femeii, provenite de la un tanar de culoare, Rodney Reed.

Politia avea ADN-ul lui deoarece fusese investigat, dar gasit nevinovat, intr-un alt caz de abuz sexual.

Reed a pretins mereu ca avea o relatie secreta cu Stacey.

Arma crimei nu fost testata pentru ADN, iar amprentele lui Reed nu au fost gasite in masina pe care Stacey o conducea.

Cazul a fost construit in special in jurul probelor de sperma, insa Reed a sustinut ca a intretinut un raport sexual consimtit cu Stacey cu o zi inainte de a fi ucisa.

Martorii experti au spus ca acest lucru nu putea fi adevarat, subliniind ca sperma nu putea sa se afle in corpul lui Stacey atat de mult timp. In schimb, ei au sustinut ca probabil ea a fost violata cu putin timp inainte de a fi ucisa, iar acest lucru a fost suficient pentru ca juriul, in care nu se afla nicio persoana de culoare, sa-l condamne pe Reed.

Avocatii lui Reed au prezentat noi probe, iar unul dintre martorii de atunci, Dr Roberto Bayardo, a afirmat, sub juramant, ca sperma poate ramane intacta in corp si la mai multe zile dupa moartea unei persoane. Astfel, el sustine ca nu exista dovezi care sa arate ca Stacey Stites si Rodney Reed au avut altceva decat o relatie sexuala consimtita.

Stacey era logodita si urma sa se marite cu un fost politist, Jimmy Fennell.

Insa acum au aparut diverse marturii despre relatia cuplului. O femeie a afirmat ca Fennell ar fi spus ca daca Stacey il insala, o va strangula. Un barbat si-a amintit ca Jimmy Fennell a amenintat ca o va ucide pe Stacey daca o va prinde ca-si “bate joc de el”.

O alta marturie a venit de la un fost politist. El a spus ca-si aminteste cum Jimmy Fennell a spus la inmormantarea lui Stacey Stites ca ea a primit “ce a meritat”.

Jimmy Fennell fost inchis pentru sapte ani pentru ca a rapit si a agresat sexual o alta femeie, el fiind eliberat in 2018.

Unul dintre noii martori este un barbat aflat in inchisoare cu el.

Arthur Snow a fost liderul grupului albilor din inchisoare. El sustine ca Jimmy Fennell i-a spus ca logodnica lui se culca “cu un negru”.

“El mi-a spus: A trebuit sa o omor”, sustine Snow intr-o marturie.

Avocatul lui Fennell, Bob Phillips, a afirmat ca Arthur Snow este “criminal de profesie”, care ”incearca sa-si salveze pielea”.

El a mentionat ca nu intelege de ce a durat atat ca noi martori sa apara si sustine ca “este absolut neadevarat” ca Stacey Stites avea o relatie cu Rodney Reed.

Sursa: