Un vaccin impotriva COVID-19 aflat in curs de dezvoltare la Universitatea din Queensland (UQ) din Australia a intrat in faza de testare pe subiecti umani, au anuntat luni reprezentanti oficiali citati de Xinhua.

Publicat:13.07.2020, 14:16

Prima faza a studiului clinic va implica aproximativ 120 de voluntari cu varste cuprinse intre 18 si 55 de ani, care vor primi fiecare cate doua doze de vaccin si vor trebui sa urmeze aceleasi sfaturi de distantare fizica impuse populatiei generale.

Etapa de referinta vine dupa mai multe luni de teste pre-clinice efectuate de cercetatori de la UQ, acest candidat la vaccin fiind considerat cel mai promitator dintre cele propuse de universitate la jumatatea lunii februarie.

Conform unuia dintre liderii de proiect de la UQ, profesor Paul Young, vaccinul a dovedit ca induce anticorpi capabili sa neutralizeze virusul, iar studiile preliminare au demonstrat ca este sigur pentru oameni.

Rezultatele primei faze a testelor sunt asteptate dupa aproximativ trei luni, iar in functie de acestea se va trece la urmatoarea etapa, cat mai curand posibil. Faza urmatoare "va fi un studiu de mai mare amploare, cu oameni dintr-o gama mai larga de varste, pentru a ne asigura de eficacitatea vaccinului", a explicat Young.

UQ se numara printre institutiile partenere ale Coalitiei pentru Inovatii in vederea Prevenirii Epidemiilor (CEPI) si gigantului biomedical australian CSL, care s-a angajat sa fabrice vaccinul in cazul in care rezultatele studiilor clinice vor indica un succes.

"Daca lucrurile vor merge conform planului, CSL va trece rapid la productia a zeci de milioane de doze, iar programul va ajunge in stadiul ulterior de testare clinica, obtinerea avizelor legale, fabricare la scara larga si distributie", a declarat directorul de proiect, profesorul Trent Munro.