Un vas chinezesc, cumparat in 1954 cu 56 de dolari, a fost vandut sambata de catre de licitatii Sotheby's cu 9 milioane de dolari, informeaza CNN. Vasul a fost descoperit in casa de la tara a unei batrane de 80 de ani.

Publicat:13.07.2020, 14:37

Descris de casa de licitatii drept "o capodopera pierduta", vasul din secolul 18 a petrecut ultimii 50 de ani in casa izolata din Europa a unei batrane, inconjurat de caini si pisici.

Vasul neobisnuit a fost facut special pentru imparatul chinez Qianlong, care a condus tara peste 60 de ani.

"Este un miracol faptul ca acest vas extrem de fragil a supravietuit jumatate de secol intr-o casa inconjurat de nenumarate animale", a declarat Nicholas Chow, presedintele Sotheby's Asia.

Obiectul rar a fost descoperit de consultantul de arta Johan Bosch van Rosenthal. Sotheby's nu a specificat in ce tara din Europa Centrala a fost gasit vasul. Proprietara, o femeie de aproximativ 80 de ani, ar fi mostenit obiectul. Consultantul a povestit cum a gasit vasul acoperit de praf dupa ce batrana l-a invitat sa-i evalueze colectia.

Arhivele au dezvaluit ca vasul a mai trecut prin casa de licitatie Sotheby's in 1954, cand a fost vandut cu 56 de dolari, echivalentul a 1.500 de dolari in ziua de astazi. Ulterior, vasul a fost revandut in acelasi ani cu 101 dolari.

Sursa: