Familia unui britanic condamnat la moarte intr-o regiune separatista sustinuta de Rusia pentru ca a luptat pentru Ucraina a spus ca se asteapta sa fie executat si ca timpul „se scurge”. Informatia a fost oferita de BBC, care a discutat cu bunica voluntarului care era inrolat in armata ucraineana, dar pe care rusii il considera mercenar. Alaturi de el au primit aceeasi pedeapsa un alt britanic si un marocan.

Publicat:23.06.2022, 15:58

Aiden Aslin si Shaun Pinner au fost condamnati de o instanta care nu este recunoscuta la nivel international, in asa-numita Republica Populara Donetk (DPR). Aslin a spus familiei sale ca cei care l-au capturat i-au transmis ca oficialii britanici nu au incercat sa negocieze in numele lui.

Ministrul de externe a discutat cazul sau cu Ucraina la inceputul lunii iunie. Liz Truss a spus ca ea si omologul sau ucrainean Dmitro Kuleba, au vorbit despre „eforturile de a asigura eliberarea prizonierilor de razboi detinuti de imputerniciti rusi” si a numit pedepsele cu moartea o „hotarare falsa, fara absolut nicio legitimitate”. 

Familia lui Aslin a declarat ca a vorbit cu el intr-un apel telefonic in care le-a spus ca i s-a transmis ca „timpul se scurge”, de catre cei care l-au retinut. 

„Nu exista cuvinte, e cel mai rau cosmar pentru toata lumea sa ai un membru al familiei tale amenintat in acest fel”, a spus bunica lui Aslin, Pamela Hall, pentru BBC. 

„Aiden a fost extrem de suparat cand si-a sunat mama in aceasta dimineata. Concluzia este ca Aiden a spus ca DPR i-a transmis ca nimeni din Marea Britanie nu a luat legatura cu ei si ca va fi executat. Trebuie sa cred ce ne-a spus Aiden, ca daca DPR nu primeste un raspuns, atunci il vor executa. Evident, sper ca nu este adevarat”, a mai declarat femeia.
Citeste intreaga stire: Unul dintre britanicii condamnati la moarte in Donetk si-a sunat familia si a spus ca va fi executat in curand: „Timpul se scurge!”

Aslin si Pinner s-au mutat in Ucraina in 2018 si au facut parte din fortele armate ale Ucrainei timp de cativa ani inainte de invazia rusa. Ambii aveau iubite ucrainene si practic considerau Ucraina casa lor. Au fost capturati dupa ce au petrecut saptamani intregi aparand orasul asediat Mariupol.

Insa instanta rusa i-a numit „mercenari”, acuzandu-i ca au fost trimisi la lupta intr-un conflict strain, pentru bani. Acestia au fost acuzati de infractiuni, inclusiv de preluare violenta a puterii si de pregatire pentru a desfasura activitati teroriste, potrivit publicatiei ruse de stiri RIA Novosti.

Guvernul Regatului Unit a transmis ca cei doi ar trebui tratati ca prizonieri de razboi, in conformitate cu legile stabilite in Conventiile de la Geneva. 

„Am plans galeti de lacrimi din cauza asta, dar plansul nu ajuta, vreau sa fac ceva, dar nu stiu ce sa fac. Dupa telefonul lui Aiden de azi dimineata, ce ar trebui sa ma gandesc? Nu vreau sa-mi pierd speranta, dar este foarte greu. Nu ma pot abtine sa nu cred ca ar trebui sa aiba loc un contact intre Regatul Unit si Rusia”, a mai spus doamna Hall.

Dar surse guvernamentale din Regatul Unit indica faptul ca ministrii nu doresc in prezent sa negocieze direct cu Rusia, deoarece ar putea risca sa alimenteze o naratiune rusa falsa, conform careia barbatii sunt mercenari.

In ultimele saptamani, Aslin si Pinner au fost batjocoriti de prezentatorii programelor de televiziune pro-Kremlin din Rusia, care au difuzat videoclipuri cu barbatii in captivitate. 

Ambasadorul Rusiei la Londra a declarat marti ca Marea Britanie a cerut ajutorul Moscovei pentru a preveni executia lor. „A existat o abordare a britanicilor fata de noi, ne-au trimis o nota, dar nota era atat de plina de expresii atat de arogante si didactice incat nu ne-a produs nicio dorinta de a coopera la aceste probleme”, a spus ambasadorul Andrei Kelin, pentru Rusia-24 TV.

„Trebuie sa abordeze DPR, recomandarea noastra ramane aceeasi”, a spus Kelin. 

Desi Rusia nu aplica pedeapsa cu moartea, Republicile Populare Donetk si Lugansk, a caror independenta este recunoscuta doar de Moscova, o au in statutul lor.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Sursa: