Uraganul Isaias a scazut din intensitate in apropierea de coasta de sud-est a Floridei (SUA), unde va ajunge duminica insotit de rafale de vant de 100 de kilometri pe ora, relateaza EFE.

Publicat:02.08.2020, 21:55

Isaias, care a devenit uragan de categoria 1 la trecerea sa prin insulele din Caraibe, unde a generat sambata ploi si inundatii care au provocat moartea a cel putin doua persoane, isi va mentine forta la apropierea de coasta de est a Floridei in cursul zilei de duminica si la primele ore ale zilei de luni, potrivit Centrului National de Uragane (NHC), cu sediu la Miami.

Un avion al fortelor armate ale SUA care ii urmareste cursul a survolat uraganul si a calculat ca vanturile sale au scazut din intensitate si a eliminat posibilitatea ca acesta sa se transforme din nou in uragan de categoria 1.

Totusi, vanturile care insotesc furtuna tropicala (de intre 63 si 117 km/h) ating viteza de 185 de km in ochiul lui Isaias, situat la 75 km distanta de orasele Fort Lauderdale si West Palm Beach din Florida.

Vanturile puternice au lasat deja fara electricitate 1.500 de clienti din sud-estul Floridei, potrivit site-ului Poweroutage.us, si au fost suspendate aproape 30 de zboruri de pe aeroporturile din Fort Lauderdale si Orlando, informeaza Flightaware.com.

O alta amenintare a furtunii tropicale sunt inundatiile in combinatie cu valurile inalte, noteaza NHC, care a emis un ordin de alerta pentru zonele de pe coasta de est a Floridei unde valurile ar putea atinge 1,2 metri inaltime in statiunile Jupiter si Ponte Vedra Beach.

Pe durata trecerii sale prin Republica Dominicana, unde 14 dintre cele 32 de provincii nationale au fost plasate sub cod rosu, Isaias a facut o victima si a provocat viituri. Vineri, Isaias a provocat numeroase pagube materiale si in teritoriul american Puerto Rico.