Presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a atentionat miercuri Turcia sa renunte la orice tentativa de "intimidare" a vecinilor sai in conflictul cu Grecia privind potentiale resurse de gaze naturale in Mediterana de Est, relateaza AFP.

Publicat:16.09.2020, 15:14

"Turcia este un vecin important si va fi mereu. Insa desi suntem apropiati geografic, distanta dintre noi pare sa se mareasca", a declarat ea in discursul privind starea Uniunii, sustinut in Parlamentul European.

"Da, Turcia este situata intr-o regiune care se confrunta cu tulburari. Si da, ea primeste milioane de refugiati, pentru a caror gazduire noi oferim un ajutor financiar considerabil. Insa nimic din asta nu justifica tentativa de intimidare a vecinilor sai", a adaugat sefa CE.

Grecia si Turcia isi disputa zone din Mediterana de Est potential bogate in gaze naturale. Tensiunea s-a agravat la sfarsitul lunii august, cand au fost efectuate manevre militare rivale.

"Statele noastre membre, Cipru si Grecia, pot conta mereu pe o solidaritate totala din partea Europei pentru a-si proteja drepturile legitime in materie de suveranitate", a promis Ursula von der Leyen.

"Aplanarea tensiunilor in Mediterana de Est este in interesul nostru reciproc. Nu exista decat o singura cale de urmat: sa ne abtinem sa actionam unilateral si sa reluam negocierile cu buna credinta, deoarece este drumul care duce spre stabilitate si solutii durabile", a continuat ea.

Franta si-a afisat clar sprijinul pentru Grecia desfasurand nave de razboi si avioane de lupta in regiune, o intiativa denuntata puternic de Ankara.

Nava turca de exploatare aflata in centrul acestor tensiuni a revenit duminica pe coasta Turciei, iar asta ar putea deschide calea aplanarii tensiunilor intre cele doua tari.

Este vorba "de o etapa in directia cea buna", "necesara pentru a crea spatiul indispensabil pentru dialog", a spus Ursula von der Leyen.

Criza din Mediterana de Est se afla pe agenda summitului european de la 24 si 25 septembrie de la Bruxelles, unde se vor discuta si eventuale sanctiuni impotriva Turciei. 

Sursa: