Va fi sau nu va fi un razoi in Ucraina? Ce urmeaza dupa saptamana cruciala de diplomatie dintre Rusia si Occident? Cei de la The Economist, au analizat situatia au vorbit cu mai multi analisti si ajuns la concluzia ca desi discuta si vorbesc desre dialog, ambele parti se pregatesc de razboi.

Publicat:15.01.2022, 17:16

De la razboaiele balcanice din anii 1990, Europa nu a mai vazut o saptamana de summituri de securitate atat de cruciale, scriu cei de la The Economist. Pe 10 ianuarie, diplomatii americani s-au intalnit cu cei rusi la Geneva.

Doua zile mai tarziu, Consiliul NATO-Rusia s-a reunit la Bruxelles. Iar pe 13 ianuarie, diplomatii s-au indreptat la Viena pentru o intrunire a OSCE. Scopul acestui maraton diplomatic era de a preveni un razboi. Moscova a cerut, printre altele, ca NATO sa inceteze extinderea si sa se retraga din tarile care erau odinioara parte a Uniunii Sovietice.

Serghei RIABKOV, ADJUNCTUL MINISTRULUI RUS DE EXTERNE: „Avem nevoie de garanii de fier, rezistente la apa, antiglont si obligatoriu din punct de vedere legal. Avem nevoie de garantii, nu de asigurari, cu toate cuvintele puse in acest bol, ca niciodata nu va deveni membra a NATO.”

Jens STOLTENBERG, SECRETARUL GENERAL AL NATO: ”Doar Ucraina si cei 30 de aliati pot decide cand Ucraina va deveni membru NATO si nimeni altcineva.”

Rachel TAUSENDFREUND, ACTIVISTA: “Este despre dominatie. Nu éste despre amenintarea asupra Rusiei, ci de dominatia asupra tarilor sale vecine si sincer Putin nu vrea ca Ucraina sa fie de succes si sa fie o democratie, sa aiba o cale europeana si spre NATO, pentru ca asta i-ar face pe rusi sa gandeasca ca si ei ar putea trai mai bine.”

Nu a fost o surpriza pentru Moscova,ca  cerintele concepute pentru a fi respinse au  si fost respinse. Cu toate acestea, nu a fost clar daca scopul acestor negocieri, a fost de a crea un pretext pentru a ataca din nou Ucraina, se intreaba analistii. 

Mickhail  BUSHUEV, EDITORIALIST DW: “Pentru vest si pentru NATO, Ucraina, de exemplu este doar o mica piesa dintr-un puzzle, in timp ce pentru Rusia este o piesa centrala a planurilor strategice.”
Oficialii occidentali sunt dornici sa continue discutiile cat mai mult posibil. Rusii insa au avertizat in mod repetat ca nu vor fi atrasi in ceea ce Putin a numit „mlastina” discutiilor nesfarsite.

Serghei LAVROV, MINISTRUL RUS DE EXTERNE: ”Noi nu vom astepta la nesfarsit, dar planuri ca acest proces sa fie taraganat, desigur ca exista.”
Analistii cred rusii se grabesc, nu in ultimul rand, pentru ca o invazie a Ucrainei ar deveni mai dificila odata ce terenul din estul Ucrainei s-ar dezgheta in primavara.

Mickhail  BUSHUEV, EDITORIALIST DW: ”Ei vor sa ia Ucraina inapoi, in intregime si nu doar Crimeea si satelitii din est. Ei vor mai mult si nu vad ca vestul sa faca ceva ca sa-i opreasca.”

Intre timp, Rusia nu a dat semne de retragere. Pe 11 ianuarie, a inceput exercitii militare la granita cu Ucraina si Belarus. Potrivit expertilor citati de The Economist, faptul ca Moscova a inceput sa trimita forte din districtul militar de est, la peste 6 mii km de Ucraina, este un semn care confirma ca razboiul este posibil.