Valul de ger abatut asupra Texasului a dus la o criza umanitara. Pentru a cincea zi consecutiv, sute de mii de oameni stau in frig, fara curent electric. Alte cateva milioane de rezidenti nu au apa potabila. Aproape 40 de persoane au murit din cauza vremii, iar autoritatile ii indeamna pe cetateni la prudenta.

Publicat:19.02.2021, 15:25

Sute de mii de texani sunt nevoiti sa indure o noua zi fara curent electric si caldura in case. Din cauza gerului, in multe locuri tevile de apa au cedat si au inundat casele in care oamenii tremura de frig de la inceputul saptamanii.

”In tot apartamentul curge apa. Curge de peste tot.”

”Aceasta este casa mea.” 

Pentru ca multe conducte sunt inghetate, pompierii din San Antonio nu au putut stinge un incendiu care a cuprins o cladire cu apartamente.

”Toate conductele sunt inghetate si nu am avut apa. Am mers cateva cartiere pentru a gasi o sursa de apa.” 

Oamenii experimenteaza temperaturi care nu si-au mai facut simtita prezenta in termometrele de aici de aproape 30 de ani. Stau la cozi sa-si umple buteliile cu propan. Sau fac focul cu lemne, daca au posibilitatea.

„Stiam de o saptamana ce va fi. Atunci de ce n-am fost pregatiti? In casa sunt zero grade Celsius, mi-e teama sa nu se sparga tevile de apa.”  

Austin se numara printre orasele mari greu incercate.

Steve ADLER, PRIMAR AUSTIN TEXAS: „Comunitatea din care fac si eu parte este speriata, frustrata, confuza de ce se intampla. La fel sunt si eu.”

In prezent, aproape o jumatate de milion de cetateni nu au curent electric, iar autoritaile spun ca situatia va reveni la normal cel mai devreme saptamana viitoare.

Greg ABBOTT, GUVERNATOR TEXAS: ”Sursa de curent a fost restabilita penrtru aproape 2 milioane de case din Texas.” 

In afara de Texas, aproape o jumatate milion de persoane au ramas fara curent electric si in Oregon, Louisiana, Mississippi, Kentucky, Ohio si Virginia. Meteorologii americani au emis alerte de ninsori abundente din Virginia pana in sudul Pennsylvaniei si ghetus din Carolina de Nord pana in Washington DC si Philadelphia. Casa Alba a afirmat ca furtunile de zapada extreme din Texas si alte regiuni ale Statelor Unite ar putea fi provocate de schimbarile climatice, fiind o dovada ca nu suntem pregatiti adecvat pentru acestea.