Viena urca din nou pe prima pozitie in topul oraselor cu cele mai bune conditii de viata din lume, la fel ca in 2018 si 2019, conform clasamentului anual realizat de Economist Intelligence Unit. Kiev, capitala Ucrainei, nu figureaza in clasament, in vreme ce Moscova s-a prabusit fata de editiile precedente.

Publicat:23.06.2022, 14:18

Capitala Austriei ajunge pentru a treia oara in fruntea acestui indice realizat de Economist Intelligence Unit, unitatea de cercetare si analiza afiliata saptamanalului englez The Economist. Reusita vine dupa ce orasul Auckland din Noua Zeelanda a pierdut 33 de locuri din cauza extinderii masurilor de carantina, scrie AFP, potrivit Agerpres.

Expertii au rasplatit stabilitatea Vienei, oferta sa educationala si medicala, precum si calitatea infrastructurii cu punctajul maxim, de 100 din 100. Factorii culturali si de mediu din acest oras sunt aproape ideali.

Europa domina in mare masura primele zece pozitii ale clasamentului, cu sase orase:

Viena (Austria)
Copenhaga (Danemarca)
Zurich (Elvetia)
Calgary (Canada)
Vancouver (Canada)
Geneva (Elvetia)
Frankfurt (Germania)
Toronto (Canada)
Amsterdam (Olanda)
Osaka / Melbourne

Paris figureaza pe locul 19, cu 23 de locuri mai sus comparativ cu anul 2021. Capitala Belgiei, Bruxelles, este pe locul 24, imediat dupa Montreal (23). Londra se afla pe locul 33, in timp ce Barcelona, reputata pentru atmosfera foarte animata, ocupa a 35-a pozitie, cu opt locuri in fata capitalei Spaniei, Madrid (locul 43).

Milano ocupa locul 49 in acest clasament, New York locul 51, iar Beijing se afla pe locul 71.

Damasc, capitala Siriei, ramane cel mai putin primitor oras din lume.

Pentru ca un oras sa fie inclus in acest clasament, acesta trebuie sa fie considerat o „destinatie de afaceri”, adica sa fie un centru economic si financiar sau ca acest aspect sa fie solicitat de clienti. Beirutul, grav afectat de explozia din port din 2020 si capitala a unei tari afectate de o puternica instabilitate politica, nu figureaza.

Potrivit autorilor, Kievul a trebuit sa fie exclus din raport in contextul invaziei ruse in Ucraina. In paralel, Moscova (locul 80) a scazut 15 locuri.

„Orasele din Europa de Est au scazut in clasament din cauza cresterii riscurilor geopolitice” si a „crizei costului vietii, incluzand cresterea preturilor la energie si la alimente”, a explicat conducatoarea raportului de la EIU, Upasana Dutt.

Noi indicatori, cum ar fi restrictiile sanitare, au fost introdusi in 2021, pentru evaluarea efectelor pandemiei. Calitatea medie a vietii a revenit astfel in 2022, dar se mentine sub nivelul pre-COVID-19.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Sursa: