Violente in Brazilia dupa ce un barbat de culoare a fost ucis in bataie de doi agenti de paza ai unui supermarket. Mii de oameni au demonstrat la Porto Alegre, Sao Paulo si Rio de Janeiro. Protestele au devenit violente, demonstrantii au spart vitrine si au devastat mai multe magazine, iar politia a lansat gaze lacrimogene spre manifestanti.

Publicat:21.11.2020, 13:01

In Sao Paulo, demonstrantii au spart cu pietre geamurile unui magazin, au scos usile de la intrare si au intrat in cladire, unde au aruncat produsele din rafturi inainte de a se dispersa. 

Si in Rio de Janeiro au avut loc actiuni de protest in fata unui magazin, unde aproximativ 200 de oameni au scandat. Joao Alberto Silveira Freitas, in varsta de 40 de ani, a fost lovit in mod repetat in fata de doi paznici ai unui magazin din Porto Alegre.  

Incidentul a avut loc joi. Unul dintre paznici era ofiter de politie militara aflat in afara programului. Cei doi au fost arestati, iar administratia magazinului si-a exprimat regretul privind incidentul si a anuntat ca a incheiat contractul cu firma de paza unde ei erau angajati. Paza a fost chemata dupa ce o angajata a supermarketului a fost amenintata de un barbat, potrivit declaratiilor facute ulterior. Primele rezultate ale anchetei arata ca barbatul a murit asfixiat. 

In Brazilia, ultima tara sud-americana unde a fost abolita sclavia, in mai 1888, cetatenii au fost invatati ca traiesc intr-o democrarie rasiala. Presedintele Jair Bolsonaro neaga existenta rasismului, insa activistii spun ca perceptia se schimba usor. In 2019, politia braziliana a ucis de aproximativ sase ori mai multi oameni decat cea americana si majoritatea erau de culoare.