Presedintele rus Vladimir Putin a declarat joi ca Rusia, unul dintre cei mai mari producatori de cereale, isi va creste exporturile de grau anul acesta datorita unei recolte record, relateaza Reuters.

Publicat:12.05.2022, 15:21

Rusia concureaza cu Uniunea Europeana si Ucraina in ceea ce priveste exporturile de cereale catre Orientul Mijlociu si Africa, exporturile sale catre aceste zone continuand in pofida dificultatilor logistice si de plati cauzate de sanctiunile occidentale impuse din cauza razboiului din Ucraina.

Putin a anuntat in timpul unei intalniri avute la Moscova cu oficiali din domeniul economic ca Rusia se asteapta sa recolteze 130 de milioane de cereale in 2022, printre care 87 de milioane de tone de grau.

„Daca acest lucru se va intampla, lucru pe care ne bazam, ar putea fi un record absolut [pentru productia de grau] in istoria Rusiei”, a afirmat Putin.

Rusia a produs o cantitate record de 133,5 milioane de tone de cereale in 2020, printre care 85,9 milioane de tone de grau, recolta fiind ceva mai mica anul trecut.

Soldatii rusi fura grau din Ucraina, in pofida „productiei record”
Armata ucraineana a acuzat la sfarsitul lunii aprilie ca trupele ruse au pradat si stocurile de grau in unele localitati din sud-estul Ucrainei, in timp ce luptele grele in regiunile din aceasta zona continua.

„Invadatorii rusi jefuiesc localnicii. De exemplu, peste 60 de tone de grau, impreuna cu camioanele de marfa, au fost furate de la cooperativa agricola din orasul Kamianka-Dniprovska (regiunea Zaporojie)”, a transmis Statul Major al Fortelor Armate ucrainene.

„Jafurile s-au mutat la scara industriala. Am filmat imagini cu un convoi de peste 50 de masini cu remorci care scot cereale din teritoriile noastre ocupate... Si astazi nu stim unde le-au trimis”, a spus si Ivan Fedorov, primarul orasului Melitopol.

Serviciile de informatii ucrainene au transmis pe 10 mai ca cerealele furate de trupele ruse din zonele ocupate din Ucraina sunt deja in Marea Mediterana, iar cea mai probabila destinatie a acestora pare a fi Siria.

Potrivit Departamentului de informatii al Ministerului ucrainean al Apararii, „o parte semnificativa a cerealelor furate din Ucraina se afla pe nave de marfa solida sub pavilion rusesc in Marea Mediterana”.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.

Sursa: