Presedintele rus Vladimir Putin se va deplasa in octombrie la Beijing pentru convorbiri cu omologul sau chinez Xi Jinping, a anuntat marti Nikolai Patrusev, secretarul Consiliului Securitatii Rusiei, citat de Interfax, scrie agerpres.ro.

Publicat:19.09.2023, 17:57

Aceasta ar fi prima calatorie cunoscuta a liderului rus in strainatate de cand Curtea Penala Internationala (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele sau.

"In octombrie, asteptam cu nerabdare discutii bilaterale aprofundate intre presedintele rus Vladimir Putin si presedintele chinez Xi Jinping la Beijing", a declarat Patrusev la o intalnire la Moscova cu ministrul de externe Wang Yi.

Incercarea Occidentului de a descuraja atat Rusia, cat si China ar trebui sa aprofundeze cooperarea dintre cele doua puteri, a afirmat Nikolai Patrusev.

Putin va participa la cel de-al treilea Forum "Belt and Road", un proiect gigantic al Beijingului privind refacerea vechiului Drum al Matasii, dupa o invitatie lansata de Xi in timpul vizitei oficiale a acestuia la Moscova in luna martie.

Cu doar cateva zile inainte de vizita lui Xi la Moscova, Curtea Penala Internationala a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin pentru suspiciunea de deportare ilegala a sute de copii din Ucraina. Moscova neaga acuzatiile.

Kremlinul a declarat ca mandatul este o dovada a ostilitatii Occidentului fata de Rusia, care a deschis un dosar penal impotriva procurorului CPI si a judecatorilor care au emis mandatul.

Patrusev, un aliat apropiat al lui Putin, a declarat ca "Rusia este angajata in dezvoltarea progresiva si consolidarea relatiilor ruso-chineze", adaugand ca cele doua puteri au un "parteneriat cuprinzator si o cooperare strategica".

Wang Yi s-a intalnit marti, la Moscova, cu Nikolai Patrusev pentru a discuta chestiuni de securitate strategica, au specificat oficiali rusi, consemneaza EFE.

Potrivit Consiliului Securitatii Rusiei, este a 18-a runda de consultari de acest gen intre partea rusa si cea chineza.

Precedentele negocieri ruso-chineze privind securitatea strategica au avut loc in septembrie anul trecut in China.

In acelasi timp, Patrusev si Wang au continuat sa se intalneasca si in alte formate, iar in luna iulie a acestui an s-au intalnit in marja summitului BRICS de la Johannesburg, unde au discutat despre aprofundarea cooperarii si a interactiunii ruso-chineze in formate multilaterale.

In plus, cei doi oficiali au facut un schimb de opinii cu privire la situatia din regiunea Asia-Pacific, subiect pe care intentionau sa il abordeze si in cadrul intalnirii de astazi.

In urma cu o zi, Wang s-a intalnit, de asemenea, cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, caruia i-a reafirmat angajamentul Chinei fata de o abordare pasnica in discutiile cu Ucraina si disponibilitatea Beijingului de a juca un "rol constructiv" in rezolvarea politica a conflictului.

Lavrov a subliniat rolul Rusiei in calitate de presedinte prin rotatie al BRICS (Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud) si si-a exprimat dorinta de a lucra cu gigantul asiatic pentru impulsionarea dezvoltarii acestui mecanism de cooperare.

Vizita lui Wang la Moscova urmeaza unei intalniri pe care a avut-o cu consilierul pentru securitate nationala al SUA, Jake Sullivan, in Malta, pe care Casa Alba a calificat-o drept "sincera si constructiva", potrivit EFE.