Volodimir Zelenski a sosit in Statele Unite pentru Adunarea ONU si pentru a se intalni cu Biden, scrie stirileprotv.ro.

Publicat:19.09.2023, 08:39

„Olena Zelenska si cu mine am ajuns in Statele Unite", a anuntat presedintele ucrainean pe Twitter, referindu-se la sotia sa, scrie news.ro.

Intr-o prima actiune dupa ce a ajuns la New York, Zelenski s-a intalnit luni cu soldati ucraineni raniti care sunt tratati la un spital de acolo.

Este pentru prima oara de la izbucnirea razboiului cand Zelenski vine in persoana la ONU, urmand sa se adreseze marti Adunarii Generale anuale a liderilor mondiali care reprezinta cele 193 de state membre.

Dupa ce a aterizat la New York, Zelenski s-a dus direct de la aeroport la Spitalul Universitar din Staten Island, unde soldatii ucraineni sunt tratati pentru amputatii.

Dupa New York, el se va deplasa la Washington, unde este asteptat sa se intalneasca cu presedintele american Joe Biden si cu membri ai Congresului. Intr-o postare pe Telegram, Zelenski a declarat ca intentioneaza, de asemenea, sa se intalneasca cu oficiali militari si din mediul de afaceri.

Intalnirea cu Lula Da Silva

Presedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva se va intalni miercuri, la New York, cu presedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a anuntat luni biroul Presedintiei braziliene. Lula a pledat pentru crearea unui grup de tari care sa medieze incetarea razboiului dintre Rusia si Ucraina, dar in luna mai a declarat ca atat Moscova, cat si Kievul sunt vinovate pentru conflict, ceea ce a infuriat Statele Unite si statele europene care sustin rezistenta ucraineana fata de invazia rusa. Luna trecuta, liderul stangii braziliene a declarat reporterilor ca nici Zelenski si nici Vladimir Putin nu sunt pregatiti pentru pace.

Lula si Zelenski nu s-au intalnit niciodata, desi au vorbit prin apel video, in martie, la cateva zile dupa ce Brazilia a votat pentru o rezolutie a ONU care cerea pace si cerea Moscovei sa-si retraga trupele.

Ambasada Ucrainei la Brasilia a confirmat intalnirea de miercuri. Cei doi se vor intalni la hotelul lui Lula dupa ce liderul brazilian se va intalni in prealabil cu presedintele american Joe Biden, au declarat doua surse din guvernul brazilian, sub rezerva anonimatului.

Guvernul ucrainean a cerut intalnirea dintre Zelenski si Lula dupa ce cei doi sefi de stat nu s-au intalnit la summitul G7 din orasul japonez Hiroshima, la inceputul acestui an.

In luna mai, consilierul de politica externa al lui Lula, Celso Amorim, a venit la Kiev si s-a intalnit cu Zelenski, la sase saptamani dupa ce acesta a mers la Moscova pentru a se intalni cu Putin.

Zelenski a declarat atiunci pe retelele sociale ca i-a spus lui Amorim ca singura modalitate de a pune capat razboiului este planul sau de pace care prevede retragerea trupelor rusesti si restabilirea granitelor Ucrainei.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.