Vremea extrema creeaza probleme in America de Nord, dar si in cealalta parte a globului, in Australia.

Publicat:10.06.2021, 15:37

Incendii majore de vegetatie ard de cateva zile pe coasta de vest a Statelor Unite si multe dintre ele au devenit de necontrolat. Multi locuitori au fost evacuati in graba din calea flacarilor. Iar pe continentul australian ninge! Sunt si ploi torentiale care au lasat in urma inundatii si case distruse.

Jeremy Harris, reporter, Utah, SUA: „Focarul de aici, numit „Bear Fire”, este unul urias si emana multa caldura. Arde chiar langa Autostrada 6, in preajma orasului Helper. Terenul este uscat, rafalele de vant sunt puternice, dar pompierii au o urma de speranta”.

Asa arata de cateva zile Arizona, Nevada, Utah si California. Incendiile de padure din cele patru state federale americane parjolesc zone intinse. Intetite de vanturile aprige, flacarile au distrus sute de mii de hectare de vegetatie. Grav este ca multe focare ard necontrolat, cum este cel din Nevada.

Loalnic: „Ne amplasam tabara, mai e un prieten cu mine, cu rulota, cand am primit un telefon care ne-a anuntat ca e un incendiu in zona. Am vazut ca fumul se indreapta spre noi. Tot ce am putut face a fost sa ne luam animalele de companie, sotiile, obiectele de valoare si sa plecam”.

Lupta pompierilor cu focul se duce atat de la sol, cat si din aer, cu ajutorul elicopterelor dotate special pentru astfel de interventii. Localnicii care s-au trezit inconjurati de flacari s-au refugiat in centre special amenajate pentru evacuati.

Localnic din Arizona: „Seriful ne-a spus ca, din momentul in care vedem flacarile cum se extind pe muntele din apropiere, avem la dispozitie 30 de minute sa plecam inainte ca focul sa ajunga la casa noastra”.

Focarul izbucnit in statul Utah a dus la inchiderea unei autostrazi si a unui canion turistic. Focul ar fi pornit de la un traznet. Cum meteorologii din zona anunta rafale de vant de peste 80 de kilometri pe ora, autoritatile se asteapta ca dezastrul sa ia amploare.

In schimb, in California, incendiul de vegetatie care arde langa o baza a fortelor aeriene a ars deja din temelii un imobil si ameninta sa distruga multe alte cladiri.

Intre timp, in sudul Australiei, furtuni violente au lasat in urma pagube uriase. Copacii smulsi din radacini au afectat liniile de inalta tensiune si aproape 200.000 de case au ramas fara curent electric. Vremea rea care a lovit statul Victoria si capitala sa Melbourne a adus rafale de vant de aproape 120 de kilometri pe ora, insotite de ploi torentiale care au inundat drumuri intregi.

In schimb, in statul New South Wales din sud-estul tarii a nins zdravan.

Localnic: „M-am nascut aici, am 47 de ani, dar nu am vazut atat de multa zapada de cand aveam varsta copilului meu”.

In timpul noptii, aproape 1.200 de locuinte au ramas fara electricitate.

Sursa: