Presedintele Aleksandar Vucic renunta la conducerea Partidului Progresist Sarb (SNS), potrivit anuntului pe cale l-a facut vineri la un miting de amploare pe care l-a organizat la Belgrad, pe fondul unei crize interne declansate de violentele armate care au zguduit Serbia, informeaza dpa, citata de Agerpres, transmite g4media.ro

Publicat:27.05.2023, 09:07

„Aceasta este ultima seara in care ma voi adresa dumneavoastra in calitate de presedinte al SNS”, a spus Vucic.

SNS organizeaza sambata un congres al partidului, dar Vucic nu a spus cine ii va urma in fruntea partidului.

Presedintele sarb s-a aflat la conducerea tarii, in diverse functii, din 2012. Criticii il acuza pentru stilul sau autoritar de guvernare. Retragerea sa de la conducerea SNS are o semnificatie redusa in contextul in care Vucic si sustinatorii sai controleaza majoritatea mass-media, sistemul judiciar si o parte a economiei. Cu toate acestea, cele doua atacuri armate in masa care s-au soldat cu 18 morti la inceputul lunii au zguduit societatea sarba.

Opozantii presedintelui Vucic au ridicat problema controlului armelor la proteste si au cerut sa se ia masuri. Membrii opozitiei au subliniat retorica agresiva a presedintelui fata de opozantii politici, precum si situatia presei tabloid, care, in opinia lor, banalizeaza violenta infractorilor si, in acelasi timp, ii ofera lui Vucic o platforma.

Presedintele Aleksandar Vucic a fost vizibil ingrijorat din cauza protestelor recente. El a organizat marele miting de la Belgrad pentru a demonstra stabilitatea puterii sale. Autobuze din toata Serbia, precum si din tarile vecine cu populatie sarba, au adus participanti in capitala. Presa a raportat presiuni asupra oficialilor de stat pentru a calatori la Belgrad chiar si impotriva vointei lor.

In perioada premergatoare mitingului, Vucic a descris manifestatia drept „cea mai mare adunare populara din istoria Serbiei” si a promis cel putin 140.000 de participanti. Potrivit observatiilor unui reporter dpa si a presei sarbe independente, la miting au fost prezente cateva zeci de mii de persoane.

Pe Telegram-ul  Pro TV Chisinau  gasiti imaginile, dar si stirile momentului din Moldova si din intreaga lume! Fii reporter Pro TV. Daca ai surprins imagini care pot deveni o stire, ni le poti trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numarul 079400508.