Zeci de mii de persoane s-au adunat duminica in Place de la Republique (Piata Republicii) din Paris si in alte orase franceze pentru a-i aduce un omagiu lui Samuel Paty, profesorul de istorie decapitat vineri in regiunea pariziana.

Publicat:18.10.2020, 18:57

In capitala, purtand pancarte pe care statea scris “Nu totalitarismului gandirii” sau “Sunt profesor”, participantii au salutat in liniste memoria barbatului ucis dupa ce le aratase elevilor sai caricaturi cu profetul Mahomed, transmite Agerpres.

“Je suis Samuel”, s-a scandat printre manifestanti.

La Paris, manifestantii s-au reunit in Place de la Republique, epicentrul uriasului mars din 11 ianuarie 2015, care a strans in jur de 1,5 milioane de participanti dupa atentatele islamiste de la Charlie Hebdo si magazinul Hyper Cacher.

Mai multe imagini de la manifestatie sunt disponibile in galeria foto din finalul articolului.

Mai multe personalitati politice de toate orientarile erau prezente duminica: prim-ministrul Jean Castex, primarita socialista a capitalei, Anne Hidalgo, presedinta de dreapta a regiunii Ile-de-France (care inglobeaza Parisul), Valerie Pecresse, sau liderul stangii radicale, Jean-Luc Melenchon. Lor li s-a alaturat si fostul presedinte socialist Francois Hollande.

Unii participanti purtau pancarte pe care erau afisate caricaturi cu profetul Mahomed, publicate de saptamanalul satiric Charlie Hebdo. A fost intonat imnul Frantei.

Miercuri se va desfasura un omagiu national, in coordonare cu familia profesorului asasinat, a comunicat presedintia franceza, fara a preciza locul in care va avea loc ceremonia.

Asasinat in mijlocul strazii

Samuel Paty, un tata de familie in varsta de 47 de ani, a fost decapitat vineri dupa-amiaza in apropierea liceului unde preda, intr-o zona linistita din Conflans-Sainte-Honorine, o suburbie din vestul Parisului.

Asasinul, Abdoullakh Anzorov, un tanar refugiat de origine cecena, a fost impuscat mortal de politie in aceeasi zi.

In total, 11 persoane au fost retinute si plasate in arest preventiv incepand de vineri seara, printre ei aflandu-se apropiati ai atacatorului, dar si un parinte care avusese un diferend cu profesorul in legatura cu caricaturile profetului Mohamed aratate in clasa.

Sursa: