A 71-a zi de protest in Belarus! Zeci de mii de oameni au iesit astazi din nou in strada ca sa ceara demisia lui Alexandr Lukasenko. Orasul Minsk au fost impanzit de poltisti, militari si mascati, si autospeciale, insa nu s-a intervenit violent ca duminica trecuta. Peste 40 de persoane totusi au fost retinute.

Publicat:18.10.2020, 18:47

”Traisca Belarus!”

Marsul de protest de numit simbolic “Partizan” a scos pe strazile din Minsk ca in orice duminica, de la 9 august incoace,  zeci de mii de belarusi, poate si mai multi. In imaginile surprinse de sus coloana de oameni pare ca nu se mai termina.

In jurul orei 13 cand oamenii urmau sa se adune la proteste a fost inchis metroul din Minsk si au aparut probleme cu telefonia mobile si internetul.

Inainte de proteste zeci de persoane au fost retinute.

Proteste au avut loc azi si alte orase din Belarus cum ar fi Vitebsk, Gomeli, Grodno sau Jodino. Aseara la Minsk a fost organizat un mars al femeilor.  

Ieri 58 de persoane au fost retinute iar potrivit unui ONG de la Minsk, de la inceputul protestelor de pe 9 august peste 14 mii de persoane au fost retinute in Belarus, iar unele inca stau inchise. Anterior autoritatile au ameninat ca vor deschide focul asupra manifestantilor deoarece ar exista multi provocatori. 

Marti lidera opozitiei belaruse, aflata in exil in Lituanai, Svetlana Tihanovskaia i-a lansat un ultimatum presedintelui Aleksandr Lukasenko. Aceasta i-a dat un termen de 13 zile pentru a-si prezenta demisia, a-i elibera pe toti detinutii politici si a pune capat represiunilor politiei, avertizand ca in caz contrar va fi declansata o greva la nivel national. Alexandr Lukasenko nu a avut vreo reactie pana acum.