Zeci de mii de persoane au manifestat astazi la Atena impotriva unui proiect guvernamental de reformare a Codului Muncii care, potrivit sindicatelor, submineaza drepturile salariatilor si permite intreprinderilor sa creasca pe ascuns programul de munca. Acest proiect de lege urmeaza sa fie examinat in Parlament luna aceasta.

Publicat:10.06.2021, 19:51

Unul dintre cele mai contestate elemente ale acestei reforme este posibilitatea de a munci pana la zece ore in anumite zile si de a compensa acest lucru prin alte zile cu un program de munca mai scurt. Sindicatele denunta faptul ca angajatorii vor profita de acest lucru pentru a-si obliga salariatii sa munceasca dupa un program de munca prelungit. Potrivit criticilor, Guvernul cauta totodata sa creasca programul de munca zilnic la zece ore, sa desfiinteze saptamana de munca de cinci zile.

Guvernul considera ca prin acest proiect de lege le ofera angajatilor mai multa flexibilitate in a-si organiza programul de munca si ca lupta impotriva exploatarii, neplatii orelor de munca suplimentare si a muncii la negru, care a contribuit la formarea unei vaste economii subterane in Grecia.