Starea de urgenta a fost declarata in capitala Chiliana, Santiago, dupa o noapte de proteste violente. Locuitorii orasului au iesit in strada din cauza cresterii pretului biletelor la metrou, relateaza BBC.

Publicat:20.10.2019, 17:29

Protestatarii, multi dintre ei elevi de liceu si studenti, au sarit peste turnicheti si au atacat mai multe statii de metrou, incendiindu-le si blocand traficul pentru mii de alti locuitori ai orasului.

Imaginile difuzate de televiziuni arata statii distruse de flacari, protestatari aruncand cu pietre inspre fortele de ordine si atacand vehiculele acestora. Un autobuz a fost incendiat. Jandarmeria a actionat folosind gaze lacrimogene si bastoane impotriva protestatarilor.

Tulburarile care afecteaza capitala sud-americana arata clivajul adanc care separa societatea chiliana, care desi este una dintre cele mai bogate tari din regiune, se confrunta cu o rata a saraciei destul de mare. Protestele vin dupa o tensiune crescanda in randul populatiei care se plange de costurile crescute si crescande ale vietii, mai ales in Santiago, un oras cu aproximativ sase milioane de locuitori.

Presedintele chilian, Sebastian Pinera a declarat ca motivul pentru care a fost decretata starea de urgenta este „asigurarea ordinii si sigurantei publicului si proprietatii private”. Masura permite autoritatilor sa restrictioneze libertatea de miscare.

In ciuda protestelor, autoritatile spun ca nu vor anula majorarea preturilor biletelor care au crescut cu mai mult de echivalentul unui dolar american.

Protestele au continuat pana dupa miezul noptii, iar lucrurile au degenerat pana in punctul in care cladirea unei companii de energie a fost incendiata in centrul orasului Santiago.