Ziua Cataloniei a fost marcata la Barcelona cu o manifestatie de amploare. Sute de mii de oameni au iesit in strada si au cerut independenta si libertate. La un moment dat, protestatarii au devenit violenti, iar politia a intervenit.

Publicat:12.09.2019, 20:54

In jur de 600 de mii de oameni din toate regiunile Cataloniei au ajuns, ieri, cu autocarele in centrul Barcelonei, unde au protestat.

Manifestantii au construit un zid simbolic, reprezentand articolul din constitutia Spaniei, care a permis Madridului sa preia controlul asupra regiunii separatiste. Cu pancarte in maini, oamenii au strigat ca vor sa fie independenti.

Iar presedintele guvernului Cataloniei sustine ca in urmatoarele luni isi doreste sa obtina independenta regiunii.

Quim TORRA, PRESEDINTELE GUVERNUUI CATALONIEI: “Este un mesaj foarte clar pe care vrem sa il transmitem: obiectivul nostru pentru urmatoarele saptamani si chiar luni este independenta Cataloniei.”

-“Exista multe persoane indecise care nu stiu pe ce drum sa mearga. Sunt spanioli si catalani si prefera sa ramana in Spania ca si mine. Eu sunt spaniol si catalan, dar situatia m-a facut sa ma orientez spre partea catalana din cauza a ceea ce se intampla.”

Ulterior, cateva sute de oameni s-au indreptat catre Parlament si au aruncat cu pietre spre cladirea legislativului. 

Politia a fost nevoita sa intervina. 

Ziua nationala a Cataloniei se sarbatoreste anual pe data de 11 septembrie si marcheaza caderea Barcelonei in timpul razboiului de Succesiune spaniol din 1714.

Protestul de ieri a avut loc la aproape doi ani de la referendumul ilegal pentru independenta, organizat de autoritatile locale.