Ziua de 1 mai a fost marcata de proteste in mai multe orase din Europa. Sute de oameni au iesit pe strazile de la Paris, Bruxelles, Berlin sau Istanbul si si-au aratat nemultumirea fata de strictiile anticovid. Francezii si belgienii s-au ciocnit cu fortele de ordine, care au raspuns cu gaze lacrimogene sau tunuri de apa.

Publicat:02.05.2021, 19:30

Politia belgiana a arestat 132 de persoane, sambata, in timpul dispersarii unui miting impotriva restrictiilor de sanatate dintr-un parc din Bruxelles, care a fost interzis de autoritati. Dispersarea a fost brutala, cu interventii cu tunuri de apa si jandarmi calare.

Din cauza unui jet de apa, o persoana a ramas inconstienta si alte 14 au fost ranite usor. Trei politisti au fost spitalizati si zece s-au ales cu rani superficiale. Adunarea a fost organizata prin intermediul retelelor sociale pentru a protesta fata de restrictiil impuse in lupta contra pandemiei. Au fost prezente intre 1.000 si 2.000 de persoane. Si la Paris, protestatarii s-au ciocnit cu politistii. Acestia au incendiat pubele si au spart geamurile unei banci. Fortele de ordine au ripostat cu gaze lacrimogene.

Sindicalistilor li s-au alaturat la proteste membri ai miscarii “vestelor galbene” si oameni care activeaza in domenii afectate dur de restrictiile din pandemie, cum ar fi cultura. In orasele Frantei, intre care si Lyon, Nantes, Lille si Toulouse, au avut loc aproximativ 300 de manifestatii. Peste o suta de persoane au fost arestate si in Turcia.

Turcia a impus lockdown strict din 29 aprilie din cauza celui de-al treilea val epidemic care a ucis un numar record de bolnavi in fiecare zi. Cel putin 394 de persoane au murit de Covid-19 vineri, potrivit autoritatilor.Arestarile de Ziua Muncii sunt obisnuite in Turcia. La Berlin, oamenii au iesit in strada, dar au manifestat pasnic.