Doi lideri talibani au disparut din vizorul publicului ceea ce a dat nastere zvonurilor ca au aparut disensiuni in interiorul grupului, iar viceprim-ministru al Afganistanului, Abdul Ghani Baradar, ar fi fost ucis char de catre ministrul de Interne. Talibanii au negat speculatiile, relateaza Reuters.

Publicat:14.09.2021, 22:21

Sulail Shaheen, un purtator de cuvant al talibanilor, a spus ca mullahul Abdul Ghani Baradar, numit saptamana trecuta in postul de viceprim-ministru al Afganistanului, i-a transmis un mesaj vocal in care dezminte ca a fost ucis sau ranit cu o arma de foc in urma unei confruntari.

"El spune ca sunt minciuni si in intregime fara nicio baza", a spus Shaheen intr-un mesaj pe Twitter.

Talibanii au publicat de asemenea imagini video in care se presupune ca apare Baradar la intalniri in sudul Kadaharului. Reuters nu a putut verifica imediat imaginile.

Negarea decesului acestuia vine dupa cateva zile de zvonuri ca sustinatorii lui Baradar s-au confruntat cu cei ai lui Sirajuddin Haqqani, liderul retelei Haqqani, cu baza in apropierea granitei cu Pakistan si considerata a fi vinovata de cele mai violente atacuri sinucigase, si ministru de Interne in noul guvern taliban.

Zvonurile vin in urma unor speculatii privind rivalitatea dintre comandantii militari, precum Haqqani si lideri politici de la Doha, precum Baradar, care au condus eforturile diplomatice pentru a ajunge la un acord cu SUA.

Talibanii au negat in repetate randuri speculatiile privind diviziunile interne.

Barabas, candva vazut ca cel mai probabil liderul guvernului taliban, nu a fost vazut in public de ceva timp si, desi viceprim-ministru nu a facut parte din delegatia ministeriala care l-a primit duminica, la Kabul, pe ministrul de Externe al Qatarului, seicul Mohammed bin Abdoulrahman al Thani.

De asemenea, nici liderul suprem al miscarii, mulahul Haibatullah Akhundzada, nu a fost vazut in public de cand talibanii au capturat Kabulul pe 15 august, desi el a emis un comunicat public cand noul guvern a fost format saptamana trecuta.

Speculatiile privind liderii talibani au fost "hranite" de moartea fondatorului miscarii, Mullah Omar, care nu a fost facuta publica decat in 2015, la doi ani dupa ce a avut loc.

sursa: Hotnews.ro