Maia Sandu a fost investita astazi in functia de presedinte al Republicii Moldova.

Publicat:24.12.2020, 10:22

UPDATE 11: 24: "Stimati cetateni, dragi moldoveni, vin astazi in fata dvs cu respect, responsabilitate si incredere pentru a porni impreuna pe un drum nou, victoria din aceste alegeri este victoria dvs, pentru ca niciodata intr-o tara cu probleme un om ca mine nu ar fi putut deveni presedinte fara implicarea si perseverenta dvs. Sunt una dintre voi, un om simplu, fiica acestui pamant care a intrat in politica din cauza nedreptatii din prejur si coruptii care sufoca tara noastra. In noiembrie ati dat lectii dupa lectii de patriotism si spirit civic. Energia din ziua algerilor trebuie sa ramana aici timp de patru ani, pentru a ne reusi. Avem nevoie de un stat bun, cu un presedinte, un Parlament si un Guvern bun.

Nu am alta grija decat binele Moldovei. In zilele, saptamanile urmatoare vom porni lupta pentru transfomarea, dezvoltarii Moldovei, nu am nicio indoiala ca vom reusi daca vom fi uniti, dand la o parte pe toti cei care vor sa creeze false conflicte si sa ne tina in loc", a declarat Maia Sandu.

UPDATE 11:12: Maia SANDU: "Jur sa-mi daruiesc toata puterea si priceperea propasirii Republicii Moldova, sa respect Constitutia si legile tarii, sa apar democratia, drepturile si libertatile fundamentale ale omului, suveranitatea, independenta, unitatea si integritatea teritoriala a Moldovei.”

UPDATE 11:10: Domnica MANOLE, PRESEDINTELE CURTII CONSTITUTIONALE: “Extras din hotararea Curtii COnstitutionale nr 30 din 10 decembrie 2020, in numele Republicii Moldova, Curtea Constitutionala hotaraste: se confirma rezultatele alegerilor presedintelui Republicii Moldova din 15 noiembrie 2020; se valideaza alegerea dnei Maia Sandu in functia de presedinte al RM; prezenta hotarare este definitiva si nu poate fi supusa niciunei cai de atac si intra in vigoare la data adoptarii".

UPDATE 11:08: Sedinta solemna comuna a Parlamentului Republicii Moldova si Curtii Constitutionale se declara deschisa.

UPDATE 11:07: Se onoreaza drapelul de stat al Republicii Moldova.

UPDATE 11:02: Invitatii se aduna si isi ocupa locurile in sala.

Maia Sandu, candidata partidului pro-european Actiune si Solidaritate, va fi prima femeie presedinte a Republicii Moldova. Ea a castigat cel de-al doilea tur al alegerilor cu 57,75% din voturi, fata de 42,25% obtinute de socialistul Igor Dodon. 

Maia Sandu este detinatoare a trei diplome de studii economice si administrare publica, dintre care una obtinuta la Harvard. Ajunge sa detina functia de consilier al unuia din directorii executivi ai Bancii Mondiale, in anii 2010 - 2012. Prefera totusi sa paraseasca Washingtonul si sa revina in Moldova. Dupa cum mentioneaza insasi politiciana in autobiografia sa, „socata” fiind de calitatea guvernarilor si „dupa ce a vazut cum se fac lucrurile in tarile civilizate”, „revine acasa pentru a pune umarul la dezvoltarea tarii” si accepta functia de Ministru al Educatiei.

Din toamna lui 2014 pana in vara anului 2015 se asociaza cu PLDM, fara sa devina totusi de jure membru de partid. Face parte din trei guverne, iar dupa demisia premierului Chiril Gaburici este propusa de liberal-democrati la functia de premier. Politiciana inainteaza insa o serie de conditii (printre care, numirea unui nou procuror general si guvernator al Bancii Nationale), fapt ce determina PLDM sa isi revada candidatul la functia de prim-ministru, Maia Sandu ne mai regasindu-se in noua garnitura guvernamentala.

In decembrie 2015, Maia Sandu se distanteaza de PLDM, declarand ca opteaza pentru o „clasa politica care sa iubeasca poporul mai mult decat propriul buzunar”, anunta ca fondeaza propria platforma politica, Partidul Actiune si Solidaritate, PAS.

In 2016, participa la prezidentiale, fiind candidatul comun al dreptei anti-oligarhice, pro-europene. Sustinuta de peste 766 de mii de cetateni in turul doi, gratie mobilizarii fara precedent a diasporei din Occident, Maia Sandu este devansata totusi cu putin peste 4% de contracandidatul sau pro-Kremlin, socialistul Igor Dodon. 

La parlamentarele din februarie 2019, PAS si Platforma DA formeaza Blocul electoral ACUM, care-si propune sa debarce regimul oligarhului Vlad Plahotniuc, acuzat de oponentii sai de frauda bancara fara precedent – „furtul miliardului”.

Blocul ACUM obtine 26 de mandate in Parlament. Patru luni mai tarziu, se aliaza cu socialistii si instaleaza propriul guvern, condus de Maia Sandu, iar in scurt timp Plahotniuc paraseste tara. Deja in noiembrie, Guvernul Sandu este demis insa, prin motiune de cenzura, inaintata de socialisti si sustinuta de democrati. Blocul ACUM ii acuza la randul sau pe socialisti si presedinte ca s-ar opune unor „reforme reale” in justitie.

Debarcarea de la guvernare a guvernului Maiei Sandu adanceste tensiunile intre Platforma DA si PAS, care nu reusesc sa desemneze un candidat comun la scrutinul prezidential actual.