Membrii PAS s-au adunat la Palatul Republicii la cel de-al 3-lea congres. In cadrul acestuia va fi aleasa noua conducere a partidului, pentru un mandat de 4 ani.

Publicat:15.05.2022, 10:36

Marcela ADAM, DEPUTAT: "Astazi suntem aici pentru a face bilantul de etapa a activitatii PAS, sa alegem organele de conducere, presedintele si biroul permanent national al Partidului Actiune si Solidaritate si sa stabilim planul de actiune politica pentru urmatorii patru ani."

Marcela ADAM, DEPUTAT:"Acum sase ani ne-am asumat sa schimbam lucrurile in tara, sa luptam cu coruptia, sa eliberam institutiile statului de hoti si sa punem tara pe fagasul dezvoltarii. Impreuna ne-am ales sa fim mai aproape, mai aproape de oameni si de nevoile lor, sa le aducem echitate si dreptate. Am ales sa fim mai aproape de Europa si de standartele de viata europene. Am ales sa construim o tara in care sa poti si sa vrei sa traiesti. Astazi alaturi de domnia sa, femeia care acum sase ani a ales sa fie liderul schimbarii si al prosperitatii Republicii Moldova, scriem istoria de astazi si cladim PAS cu PAS viitorul viitorul nostru prosper de maine. Doamnelor si domnilor, alaturi de noi in aceasta zi solemna, presedinta Republicii Moldova, Maia Sandu."

"Astazi, 15 mai, 2022, Partidul Actiune si Solidaritate este la ceas aniversar, exact pe 15 mai, 2016 avea loc primul congres. Congresul de constituire a Partidului Actiune si Solidaritate. Partidul care urma sa devina cel mai puternic partid din tara. Partidul cu cel mai mare sprijin popular in alegeri. La multi ani Partidul Actiune si Solidaritate! La multi ani Pas!"

"In aceasta zi importanta pentru noi, pentru PAS si pentru democrata interna a partidului ii avem alaturi pe partenerii si prietenii nostri devotati. Am onoarea sa ii prezint pe invitatii nostri speciali: Siegried Muresan, Rares Bogdan, Adrian Dupu, Florin Roman. Va multumim ca sunteti cu noi astazi."

Siegried MURESAN, EUROPARLAMENTAR: "In primul si in primul rand, vreau sa va felicit pentru victoria obtinuta anul trecut in alegerile Parlamentare, ati luptat pentru buna guvernare, ati luptat pentru vremuri mai bune pentru RM si ati obtinut cea mai mare victorie obtinuta vreodata in Republica Moldova in ultimii 30 de ani. Felicitari!

Victoria PAS nu este importanta doar pentru RM, ea este importanta pentru toata Europa , pentru toata Uniunea Europeana. Fiindca ati castigat intr-o lupta directa, ati catigat alegerile libere si democratice si ati adus stabilitate in RM si stabilitatea este o conditie esentiala in interiorul Uniunii Europene. Ati adus stabilitate si ati adus oameni cinstiti in fruntea tarii, exact ceea ce asteapta oamenii de atatia ani. A inceput procesul  de modernizare, procesul de reformare. Si stim ca vor fi si zile mai grele, vor fi si zile mai bune si frumoase, dar vor fi si dificultati, dar stim sigur ca Republica Moldova este condusa acum de politicieni care pun interesul oamenilor in primul rand. 

Exista vointa si in Republica Moldova cat si in Uniunea Europeana pentru ca intr-o zi Republica Moldova sa devina stat membru al UE. Procesul a inceput, destinatia e clara. Vor trebui de facut lucruri pe parcurs si in Moldova si in UE. Cel mai important nu este data la care Moldova va primi statutul de tara candidat sau data la care RM va adera, nu. Cel mai important este ca deja de acum pe toata durata acestui proces, RM nu este singura si vom lucra pentru a aduce si in Republica Moldova standartul de viata european."

Bogdan RARES, EUROPARLAMENTAR: "Vin sa aduc in aceasta zi salutul de prietenie, de fratie, de coliagialitate, de solidaritate al prim-ministrului Nicolae Ciuca. Acel care va transmite intreg sprijinul si simpatia sa de la Bucuresti. Venind la Chisinau cu un aviaon plin de Moldoveni, multi dintre ei ne-au recunoscut si am vorbit despre viitorul Republicii Moldova si la fel ca si ei suntem convinsi si noi ca viitorul Moldovei este doar in Uniunea Europeana impreuna cu Romania.

Cu mare mare grija am privit evolutia PAS si pentru mine a fost un miracol al transformarii mentalitatii unei tari. M-am bucurat sa vad ca sloganul care in Romania a dus la castigarea alegerilor de catre Klaus Johanis, presedintele nostru si de catre Partidul National Liberal, a fost extrem de bine primit si aici pentru ca practic agenda pro-justitie, pro-europenan, pro-democratie, pro-adevar sunt ceea ce i-a adus pe ei aici, la putere cu scor superb. Dragii mei nu va opriti, nu va lasati, urmaritii peste tot pentru ca au jefuit aceasta tara. Aceasta tara nu merita jefuita de nimeni. Justitia este cea care trebuie sa isi spuna cuvantul si oamenii cinstiti sunt cei care din urma vor avea de castigat din cauza. Si o asteptam pe doamna Maia Sandu la Bruxelles cu discursul care va pune punctul decisiv."

Marcela ADAM, DEPUTAT:Membrii de drept in biroul National: Eugen Sinchevici, presedintele organizatiei de tineri, Maria Pancu, presedinta Seniorilor PAS, Galina Sajin, presedintele organizatiei Diaspora, Marcela Adam, Presedinta Organizatiei de Femei. Candidati la functia de membru al biroului Ana Calinici, Roman Cojocari, Vasile Gradinaru, Oazon Antoi, Zinaida Popa, Dorian Istrate, Sergiu Lazarenco, Vitalie Jacot. Vicepresedinte pe constructie a partidului PAS, Larisa Voloc, Adrian Balutel, Lilian Cart, Ion Groza, Veronica Rosca, Doina Gherma, si Alexandru Trupca. Candidatii la vicepresedinte pe politici PAS, Ina Coseru, Vladimir Bolea, Olesea Stamati, Radu Mariana Pislariuc, Andrei Spinu, Dan Perciun, Mihai Popsoi. Prim-Vicepresedinte, Natalia Gavrilita. Candidatul la functia de conducere a partidului PAS, presedintele Parlamentului, Igor Grosu."

Igor GROSU, PRESEDINTELE PARLAMENTULUI REPUBLICII MOLDOVA: "Astazi, familia noastra mare implineste sase ani, in aceeasi zi, pe 15 mai cu sase ani in urma a fost constituit partidul PAS. Pe 15 mai 2016 cu votul unanim congresul PAS a votat-o pe doamna Maia Sandu, presedinte PAS. Avem nevoie de un altfel de partid, partid care uneste, un partid in serviciul tuturor membrilor societatii, de orice etnie, limba, varsta, apartenenta de gen, un partid al tuturor cetatenilor onesti care vor sa puna umarul la schimbare. Avem nevoie de un partid care se construieste de jos in sus, nu invers. Un partid care exista prin membrii sai, prin cotizatie, prin sprijin onest. Un partid al promisiunii construit PAS cu Pas de oameni din dorinta reala de a schimba lucrurile. Aceste lucruri le spunea Maia Sandu acum sase ani, era dorinta comuna de a construi un altfel de partid, de a face un alfel de politica pentru oameni. O politica cu oameni competenti, pentru a da o noua speranta Moldovei.

Integrarea europeana este obiectivul nostru principal si principial. La 4 martie 2022, RM a depus oficial cererea de aderare la UE, actiune ce arata atasamentul guvernarii fata de valorile Europene si marea dorinta a cetatenilor de a face parte din marea familie UE. Integrarea RM in Uniunea Europena este proiectul nostru de tara, este proiectul acestei generatii. pentru ca cetatenii nostri sa traiascaca in UE e nevoie de schimbari in toate domeniile. Temelia reformarii este reforma justitiei si lupta in potriva coruptiei. Astfel cei care au furat aceasta tara trebuie pedepsiti dupa merite. Astfel ne dorim sa reusim toate acestea cat mai curand pentru a avea o tara prospera."

Natalia, GAVRILITA: "Impreuna noi am reusit sa readucem pe harta Europei Rebulica Moldova dupa ani de izolare. Am reusit datorita faptului ca suntem o echipa si impreuna avem o lista extrem de lunga de scopuri realizate. Am reusit datorita faptului ca la conducere se afla oameni cu adevarat demni si destepti, cu perspective enorma. Care cu maiestrie lucreaza din zori si pana tarziu pentru a ajuta Republica Moldova sa se dezvolte."

Mihai POPSOI: "Noi am reusit ceea ce nu a reusit de mult nimeni, am obtinut majoritatea parlamentara, asta demonstreaza increderea poporului fata de noi. Inclusiv in aceste momente grele partenerii ne sprijina ca noi la randul nostru sa putem ajuta vecinii nostri din Ucraina. Republica Moldova a condamnat ferm agresiunea poporului Rus fata de poporul Ucrainean. ne-am solidarizat cu vecinii nostri  in momente de cumpana si am gazduit cel mai mare numar de refugiati. In pofida tuturor vulnerabilitati , am fost si vom ramane sensibili la nevoile aproapelui nostru. Eforturile cetatenilor si guvernului a fost apreciat de comunitatea internationala. Muti dintre ei s-au bucurat si au ramas surprinsi ca Moldovenii au deschis granitele, casele si sufletele pentru cei ce fug din calea razboiului. Intr-adevar, suntem o tara foarte mica dar cu o inima extrem de mare.

Parcurgem momente istorice care vor marca generatia noastra. Pe 4 martie am depus cererea de aderare la UE. Obiectivul strategic emediat este obtinerea statutului de tara candidat. Am promis ireversibilitatea integrarii, asta si facem si cred ca curand vom reusi."

Andrei SPINU: "In ultima perioada, noi, la stfel de evenimente noi ne-am pus obiective foarte, foarte mari si le-am obtinut impreuna si le-am obtinut pentru tara noatra. Dar eu sunt ferm convins ca asta este doar un inceput  Doar un partind de cinci ani  care detine guvernarea la etapa asta poate fi doar un inceput. Dar noi avem foarte, foarte mult de lucru si va rog sa fim mobilizati. Eu am o singura dorinta si vreau impreuna sa muncim ca sa devenim cat mai curand o tara europenana. Noi nu avem o alta cale. Noi trebuie sa fim uniti in jurul acestui obiectiv si sa il urmam pana la capat cu determinarea. Este obiectivul principal al partidului PAS si un obiectiv al Republicii Moldova."

Dan PERCIUN: "Fiecare congres este pentru fiecare din noi un moment de reflectie. Si vreau sa va propun impreuna sa reflectam ce o sa insemne pentru noi solidaritatea in urmatorii ani. Solidaritatea a fost si va ramane pentru noi un element esential al partidului nostru. Intotdeauna am luptat pentru cei mai neajutorati. Saracia mereu a fost siva ramane langa injustitie, inamicul nostru principal. Dorim ca pe viitor sa reusim sa ajutam si mai multe familii si ca Republica Moldova sa prospere."

Marcela ADAM, DEPUTATA: "Invitam aici in fata colegii care au avut intentia de a candida pentru membru in cadrul biroului permanent national al partidului PAS. Deci invit in fata dumneavoastra pe Agheorghiesie Gheorghe, candidat din partea organizatiei nationale Nisporeni, deputat in Parlamentul Republicii Moldova."

Agheorghiesie GHEORGHE: " Ma bucur nespus de mult ca fac parte din aceasta echipa minunata, echipa PAS. Toti suntem o forta in Moldova. Sunt de la Nisporeni, unde sunt locuri frumoase, oameni cinstiti si muncitori, dar avem si o faima urata care ne-a lasat-o in lume un personaj foarte dubios care ne umbreste ca cetateni din Nisporeni. Noi cu echipa centrala, vrem ca oamenii de la Nisporeni sa se gaseasca intr-o lume libera. Sa poata decida si sa nu mai fie umiliti. Noi vrem impreuna sa facem regula si cetatenii sa se simta ca fac parte dintr-o familie europeana. Am fost plecat, dar am revenit pentru a construi un viitor european acasa. Stim cu totii ca trecem printr-o perioada dificila, dar sunt convins ca echipa de la Nisporeni si oamenii de la Nisporeni merita mai mult si merita sa aiba o voce aici in consiliul national politic. Va indemn sa ne sustineti si sa facem regula la noi acasa."

Ion BABICI, DELEGAT DIN PARTEA ORGANIZATIEI SOROCA: "Vin de la Soroca, de la oamenii nordului, de la oamenii cetatii. Chiar daca am doua cetatenii, inima mea bate romaneste in spiritul valorilor care le-a promovat Mihai Eminescu. Nu e usor sa redai in doua minute ceea ce prezint eu, dar eu o sa incerc simplu. Dragi prieteni eu sunt ca si voi. Impartasesc aceleasi valori, aceleasi viziuni pe care le are partidul PAS. Va solicit suportul dumneavoastra ca sa pot promova in continuare interesele si necesitatile organizatiilor noastre teritoriale si sa ducem pana la sfarsit reforma administrativa care este nevoie de realizat in RM."

Efimia BANDALACHE, DELEGAT DIN PARTEA ORGANIZATIEI BRICENI: "Sunt Efimia Bandalac si sunt delegat din partea organizatiei teritoriale Briceni si am activat in calitate de presedinte si vicepresedinte a raionului Briceni. Vreau sa ajung la conducerea partidului PAS, deoarece dupa cum stim traim vremuri grele si trebuie sa depunem efort pentru a realiza calea integrarii UE. Impreuna vom reusi sa realizam toate scopurile."

Alexandru BORDEINII, DELEGAT DIN PARTEA ORGANIZATIEI DONDUSENI: Reprezint raionul Donduseni si mereu am fost un sistinator al partidelor de dreapta. Am ales echipa PAS deoarece fac curatenie in tara. PAS este prima mea poarta politica pe care eu am intrat. Datorita lor am acumulat o experienta de partid foarte buna. Sunt dedicat partidului cu trup si suflet. Noi impreuna vom construi un viitor istoric. Functia de membru imi va oferi o sansa foarte mare de a promova interesele si problemele societatii si de a apropia raioanele mai aproape de capitala, dar pentru asta am nevoie de ajutorul vostru. Impreuna pentru un viitor mai bun, mai prosper."

Oleg CANATUI, DELEGAT DIN PARTEA ORGANIZATIEI LEOVA: "Sunt in componenta acestui partid inca de la infiintarea acestuia. Sunt o persoana ce s-a implicat atat in soarta acestui partid cat si in societate, pentru a face viata noastra a tuturor, mai buna. Candidez la aceasta functie pentru a contribui si sustine pasii intreprinsi de partid. Impreuna cu dumneavoastra, imi doresc sa punem umarul la dezvoltarea acestei tari de aceea rog sa imi acordati votul si sprijinul dumneavoastra, pentru a realiza ceea ce am promis oamenilor." 

Adrian CHEPTONAR, DELEGAT DIN PARTEA ORGANIZATIEI UNGHENI: "Daca voi ajunge in parlament si daca voi merita increderea dumneavoastra, eu nu voi pleca din raion si din tara ca altii. Eu vreau sa aduc schimbarea la mine in raion si la noi in tara. Doresc sa ofer suport tuturor celor care au nevoie si desigur doresc ca tara noastra sa se dezvolte si sa devina mai buna."

Alexei CODREANU, DELEGAT DIN PARTEA ORGANIZATIEI ORHEI: "Vin dintr-un raion un pic mai complicat dupa cum stiti. Am venit in pas in 2018 cand la putere se afla regimul oligarhic Plahotniuc, dar si la orhei situatie e la fel de dificila din cauza unui fenomen numit SOR. Ne-a fost foarte greu, dar am reusit sa facem o echipa si am reusit sa aratam si succesele noastre. Daca vorbim de partid, vreau sa aduc un beneficiu si mai mare acestui partid si cu toate ca sunt tanar pot sa reusesc si alaturi de colegii nostri, alaturi de echipa sa facem lucruri frumoase. vreau sa felicit aceast partid cu frumoasa varsta de sase ani si credem ca doar cu ajutorul vostru noi vom reusi."

Alexandru CATAN, DELEGAT DIN PARTEA ORGANIZATIEI CAUSENI: "Noi impreuna am reusit foarte multe scopuri sa realizam si scopul nostru e sa muncim mai departe pentru a realiza si in continuare ideile si promisiunile noastre. Doar impreuna putem fi cei mai buni si sa facem ordine in aceasta tara. Impreuna putem face tara mai prospera."

Petru GANDRABUR, DELEGAT DIN PARTEA ORGANIZATIEI CANTEMIR: " De multe ori au fost auzite de toti promisiuni si de fiecare data nimeni nu se tinea de ele. Partidul Actiune si Solidaritate este partidul ce ne face sa credem in bine si sa nu ne mai ardem ca inainte. Asteptam sprijinul vostru pentru a putea rezolva problemele de mult aparute."

Valentina GHETU, DELEGAT DIN PARTEA ORGANIZATIEI EDINET: "Am ajuns in acest partid datorita doamnei Maia Sandu, am aderat la acest partid si este unicul din viata mea.Avand copii asta m-a motivat sa lupt impotriva coruptiei si minciunii, pentru a putea oferi un viiror mai bun aici acasa tuturor oamenilor si cred ca impreuna vom reusi. Cred ca vom primi sprijinul Dumneavoastra."

Liliana GROSU, DELEGAT DIN PARTEA ORGANIZATIEI BALTI: "In politica sunt inca din 2016, de cand s-a format si PAS. Unul dintre obiectivele noastre este sa creem un partid puternic pentru a mentine Republica Moldova pe calea dezvoltarii europene. Iar puterea unui partid este legata de calitatea relatiilor dintre colegi, de relatiile cu oamenii si de relatia cu democratia interna. Am decis sa particip la acest congres pentru ca toate organizatiile teritoriale sa fie mai aproape de inima capitalei. Pentru ca parerea lor sa fie auzita si inteleasa s desigur rezolvata. Credem ca vom reusi impreuna."

Maria GONTA, DELEGAT DIN PARTEA ORGANIZATIEI FALESTI: "Incepand cu 2016 am format o echipa puternica pentru a realiza scopurile principale printre care si calea integrarii. Impreuna noi suntem puternici si vom putea obtine succese majore. Fiecare este un generator de eidei si trebuie sa depunem efortul pentru a face ceea ce am promis."

Valentina MANIC , DELEGAT DIN PARTEA ORGANIZATIEI HINCESTI: "Impreuna cu partidul PAS noi am reusit sa construim o puncte catre societate, astfel societatea si opinia lor a putut fi auzita. Si doresc ca in acest mandat sa realizam ceea ce ne-am propus."

Angela POJOGA, DELEGAT DIN PARTEA ORGANIZATIEI CHISINAU: " Sunt onorata ca sunt acum in fata dumneavoastra si sunt in PAS inca de la formarea acestuia. De multe ori am auzit ca politica este murdara, dar ideea mea s-a schimbat cand am cunoscut pe Maia Sandu, ea mi-a aratat ca se poate si cinstit sa fiu auzita. Candidez pentru ca cred ca vocea societatii trebuie auzita si valorificata. Va indemn sa ma votati fiind ca eu cred in munca de echipa."

Larisa NOVAC, DELEGAT DIN PARTEA ORGANIZATIEI FLORESTI: " Mi-am asumat partea binelui alaturi de PAS si de doamna Maia Sandu si am ales sa ma implic sa vorbesc si sa ma implic pentru a arata ca se poate. Am crezut in victorie si impreuna am castigat si am trait emotii denedescris. Asteptarile sunt mari, dar noi vom depune efort pentru a face schimbari spre bine. Astept sustinerea dumneavoastra."

Radion PALI, DELEGAT DIN PARTEA ORGANIZATIEI GLODENI: "Echipei PAS m-am alaturat in 2019 si datorita sprijinii lor am reusit sa fiu primar. Noi am reusit sa formam o echipa corecta si cinstita si am obtinut un succes enorm. Avem scopuri mari si cred ca vom reusi sa si realizam."

Eugenia SIRGHI, DELEGAT DIN PARTEA ORGANIZATIEI CIMISLIA: "Sunt membru PAS din 2016, impreuna noi vom reusi sa realizam ceea ce ne-am propus. Va indemn sa oferiti votul pentru noi, pentru oamenii buni."  

Iurie TULGARA, DELEGAT DIN PARTEA ORGANIZATIEI TELENESTI : "Sunt onorat sa ma aflu aici si datorez asta echipeii care au avut incredere in mine. Este o povara grea si impreuna cu echipa am reusit sa realizam multe scopuri si cred ca datorita voua noi o sa reusim. PAS scrie istorie."