Igor Grosu este noul presedinte al Legislativului. La Parlament a avut loc ceremonia de inmanare solemna a Stindardului Presedintelui Parlamentului Republicii Moldova speakerului nou-ales.

Ultimul update: 29.07.2021, 10:37 Publicat:29.07.2021, 09:45

UPDATE 15:17 Zinaida Greceanii face declaratii de la tribuna Parlamentului:"Multi demnitari au uitat ca aceasta tribuna este destinata pentru promovarea intereselor poporului Republicii Moldova. Pentru ca un stat sa prospere, este necesar ca politicenii sa nu lupte ci sa conlucreze. Nu degeaba Eminescu spunea ca echilibrul in stat este ca sanatatea in corp."

UPDATE 15:16 In conformitate cu prevederile Regulamentului Stindardului Presedintelui Parlamentului Republicii Moldova, aprobat prin Hotararea Parlamentului pe 13 iulie 2018, Stindardul Presedintelui Parlamentului a fost inmanat de catre decanul de varsta, Eduard Smirnov, Presedintelui nou-ales al Parlamentului, Igor Grosu.

Totodata, o copie a Stindardului Presedintelui Parlamentului a fost transmisa ex-Presedintelui Legislativului Zinaida Greceanii.

Ceremoniile s-au desfasurat cu participarea Garzii de Onoare a Ministerului Apararii al Republicii Moldova si Orchestrei prezidentiale.

Stindardul Presedintelui Parlamentului Republicii Moldova, simbol national al Republicii Moldova, reprezinta autoritatea Presedintelui in cadrul organului reprezentativ suprem al poporului si unicii autoritati legislative a statului.

UPDATE 15:12 Noul presedinte al Parlamentului a primit un buchet de trandafiri albi si altul de crizanteme galbene. 

 

UPDATE 15:00 Igor Grosu a fost votat in functia de presedinte al Legislativului.

UPDATE 14:00 In aceste momente se alege presedintele Parlamentului. Igor Grosu - singurul candidat.

UPDATE 13:00 Sedinta continua. 

UPDATE 11:57 Se anunta pauza pentru 20 de minute.

UPDATE 11:56 Igor GROSU - desemnat de PAS pentru functia de presedinte al Parlamentului.

UPDATE 11:55 Zinaida Greceanii anunta ca BECS nu are niciun candidat la functia de presedinte al Parlamentului si nu va participa la procedura de vot. 

UPDATE 11:50 Sedinta continua.

UPDATE 11:12 Se anunta o noua pauza pentru 30 de minute. Membrii Comisiei speciala pentru efectuarea alegerii presedintelui Parlamentului merg la consultatii.

UPDATE 11:00 Sedinta continua.

UPDATE 10:50 S-a anuntat pauza de 10 minute.

UPDATE 10:48 S-a constituit Comisia Speciala pentru efectuarea alegerii presedintelui Parlamentului. Din aceasta vor face parte, de la PAS: Litvinenco Sergiu, Stamate Olesea, Talmazan Igor, Artemie Catanoi. Din BECS vor face parte: Vasile Bolea si Rusol Nicolae, iar din fractiunea partidului Sor va fi Denis Ulanov.

UPDATE 10:40 Marina TAUBER, DEPUTAT PARTIDUL SOR: "Trebuie sa trecem la fapte reale. Astazi au fost mai multe discutii despre functii, reprezentari, despre cum va lucra Parlamentul in continuare, iar acest lucru este neimportant pentru fractiunea partidului Sor. Noi vom munci pentru oameni si vom coopera cu toti deputatii, cu toate partidele care vor dori sa aduca beneficii tarii."

UPDATE 10:34 Mihai POPSOI, DEPUTAT PAS: "Oamenii au ales implicarea si schimbarea. Am lasat in urma unul dintre cele mai toxice Legislative. Pentru prea mult timp interesele oamenilor au fost omise. Incepand de astazi, avem o majoritate a oamenilor buni, care impreuna cu presedintele, cu Guvernul, va fi in slujba cetatenilor si se va pune pe treaba. Provocarile sunt majore, dar aceasta majoritate ne permite sa luam decizii majore. Ma bucur sa vad multi deputati tineri, multe doamne, si oameni care si-au castigat cinstit banii. Parlamentul incepe sa semene cu tara, iar aceasta este cea mai buna noutate."

UPDATE 10:20 Vladimir VORONIN, DEPUTAT BECS: "Ma adresez alegatorilor, pentru ca ei ne-au adus pe toti noi aici in Parlament. Noi cu totii suntem slujitorii celor care ne-au ales. Alegatorii nostri sunt diferiti, dar poporul e unul, dar sperantele si visele cetatenilor sunt aceleasi: sa fie indestulati cu toate cele necesare pentru viata in tara lor, sa fie stapani in casa lor, sa poata asigura viitorul famiililor lor. Dupa 12 ani de experimente inumane asupra oamenilor, Moldova si-a epuizat si resursa materiala si resursa morala. Moldova de buna seama se afla in pragul unei catastrofe nationale, sociale, economice, ecologice si altele. Aceaste crize au luat amploare in regim de timp real."

UPDATE 10:19 Marina Tauber anunta ca va lucra in actualul Parlament in opozitie constructiva. 

UPDATE 10:18 Vasile Bolea a declarat ca BECS va fi in opozitie. 

UPDATE 10:17 Sergiu Litvinenco a anuntat ca au decis aprobarea declaratiei privind constituirea majoritatii parlamentare absolute.

UPDATE 10:15 Marina TAUBER, DEPUTAT PARTIDUL SOR: "Presedinte al fractiunii a fost ales Ilan Sor, vicepresedinti ai fractiunii - Petru Jardan, iar secretarul fractiunii a fost aleasa Marina Tauber."

UPDATE 10:10 Vasile BOLEA, DEPUTAT BECS: "Presedinte al fractiunii a fost aleasa Zinaida Greceanii, iar vicepresedinti ai fractiunii au fost alesi Staris Constantin si Corneliu Furculita, secretar a fost ales Bolea Vasile."

UPDATE 10:05 Sergiu LITVINENCO, DEPUTAT PAS: "Presedinte al fractiunii PAS a fost ales deputatul Mihai Popsoi. Iar in calitate de vicepresedinti ai fractiunii PAS au fost alesi: Bolea Vladimir, Rosca Veronica, Gherman Doina, Carp Lilian. 

Secretar al fractunii PAS a fost ales deputatul Artur Mija."

UPDATE 10:00 Sedinta a inceput. Sunt prezenti 91 de deputati.