Inca 28 de cazuri noi de coronavirus au fost confirmate in Moldova. Anuntul a fost facut de Ministrul Sanatatii, Muncii si Protectiei Sociale, Viorica Dumbraveanu.

Publicat:26.03.2020, 17:25

Cele mai importante declaratii facute de Viorica Dumbraveanu:

-Astazi au fost facute 134 de teste, dintre acestea 28 s-au dovedit a fi pozitive. In aceste 28 de cazuri se regasesc si cei 4 medici de la Spitalul Clinic Republican.

-Dintre cele 28 de cazuri, 3 sunt de import, o persoana este venite din Romania si doua din Franta. 25 de cazuri sunt cu transmitere locala: Chisinau, Cahul, Ialoveni, Hancesti si in regiunea din stanga a Nistrului.

-25 dintre pacientii internatinu mai prezinta semne clinice de imbolnavire, dar raman in spital, intrucat testele repetata au aratat un rezultat pozitiv.

Cele mai importante declaratii facute de Igor Dodon:

-Avem o prepcupare maxima pentru a evita contaminarea in randul medicilor. Cerem comisiei sa ia decizia de testare la toti medicii care sunt in prima linie implicati in depistarea acestui virus. Este vorba de cel putin 10 mii de persoane, care urmeaza sa fie testate din contul statului. Aceasta testare sa o facem periodic pentru a exclude riscul.

-O astfel de abordare trebuie facuta si pentru colaboratorii politiei de frontiera. Procedura ar putea fi organizata pe parcursul urmatoarei perioade.

-Propunem Comisiei de a aproba un mecanism prin care cei care se intorc acasa si care nu au polita de asigurare sa o procure, cu exceptia copiilor si a persoanelor care iesa la pensie. Sper ca concetatenii nostri ne vor intelege corect in acest sens. Rugamintea este ca atunci cand veniti in tara, sa acceptati achitarea politei de asigurare medicala.

-Propunem pentru toata diaspora sa organizam teste obligatorii la intrare in tara. In momentul cand persoana intra in RM sa-i depistam pe cei care sunt contaminati. Procedura, cum va avea loc testarea rapida, vor decide specialistii. Acest mecanism ar putea fi functional de saptamana viitoare.

-Saptamana viitoare ar putea fi saptamana libera. Salariile vor fi achitate in totalitate in sectorul public.

-Propunem un regim special care ar interzice iesirea din domiciliu in perioada de noapte fara o stricta necesitate. Nu vorbim de restrictionarea pe parcursul zile. Noi vrem restrictionarea pe timpul noptii.