Ministrii s-au intrunit intr-o noua sedinta.

Ultimul update: 13.09.2019, 12:35 Publicat:13.09.2019, 11:51


UPDATE: Olesea STAMATE, MINISTRUL JUSTITIEI: „Modalitatea in care este numit procurorul Genaral joaca un rol foarte important in cadrul sistemului organelor Procuraturii, menit sa garanteze functionarea corecta a Procuraturii.

In raportul privind standartele europene referitoare la independenta sistemului judiciar se mentioneaza, deci Comisia de la Venetia reitereaza: „este important ca metoda de selectie a procurorului eneral sa fie de asa natura incat sa castige increderea publicului si respectul puterii judecatoresti si a celorlalte procese juridicie, astfel in acest proces de selectie trebuie luata in considerareexperienta profesionala si neapartenenta politica. Cu toate acestea, datorita importantei activitatii de urmarire penala in asigurarea ordinii si functionarii eficiente a statului este de asteptat ca guvernul sa aiba un anumit control in privinta numirii.”

Mentionam ca acest subiect este abordat diferit in functie de stat, neexistand o practica uniforma. In acest sens acceptarea principiului cooperarii intre oranele de stat este o solutie buna, doarece face posibila evitarea nominalizarii politice unilaterale, iar in astfel de cazuri trebuie sa se ajunga la un consens.

Propunem instiruirea unei comisii care va face preselectia candidatilor la functia de procuror general. aceasta comisie creata de Misinisterul Justitiei, care va avea in componenta sa ministrul justitiei, un fost procuror sau un fost judecator, cu cel putin 10 ani de experianta, un expert international cu o vasta experienta in procuratura sau in domeniul anti-coruptie, un expert recunoscut sau profesor titular in domeniul dreptului, un reprezentant al societatii civile. La fel, un expert national recunoscut care va fi desemnat in comisie de catre presedintele RM. Totodata in activitatea sa Comisia sa fie asistata de un psiolo, iar membrii comisiei trebuie sa se bucure de o reputatie ireprosabila si sa aiba, cel putin, 10 ani de vecime in domeniul de specialitate.”

UPDATE 12:10: Genadie Citac si Corneliu Vasilache, demisi din functia de sefi adjuncti ai Oficiului Teritorial Balti al Cancelariei de Stat.

UPDATE 12:00: Maia SANDU, PRIM-MINISTRUL RM: "Vreau sa introducem astazi pe ordinea de zi modificarea Legii Procuraturii si ca toti cetatenii sa inteleaga corect aceasta decizie pe reforma justitiei. Nu putem face niciun compromis.

Banii furati trebuie sa fie recuperati, sa fie prinsi si pedepsiti cei vinovati, oamenii vor ca toate averile adunate ilicit sa fie confiscate in interesul statului si oamenii vor ca noi sa transmitem un mesaj: hotia se pedepseste in RM. De altfel, toate numirile noastre, politicile noastre nu vor avea rezultate si daca cei care au comis ilegalitati nu vor fi sanctionati si daca averea statului care a fost furata nu va fi intoarsa.

Reforma in justitie poate deveni adevarata incepand cu numirea unui procuor general adevarat, un procuror profesionist si curajos sa nu-i fie frica de politicieni si hoti.

Noi credem ca trebuie sa venim urgent cu aceasta initiativa, mai ales ca ati vazut cu totii ca noi venim cu o initiativa noua care sa ne permita sa ne asigure ca va exista un proces de preselectare a candidatilor, astfel in cat sa avem cu totii ceritudinea ca procurorul va fi unul independent."

Ordinea de zi:

1 Cu privire la cadre

2 Cu privire la modificarea Hotărîrii Guvernului nr.1016/2016 pentru aprobarea Regulamentului privind numirea în funcţie pe bază de concurs a conducătorilor instituţiilor medico-sanitare publice şi a Contractului-tip de management al instituţiei - A. Nemerenco

3 Cu privire la organizarea secțiilor de votare din străinătate - N. Popescu