25 octombrie 2013, ora 07:03

Tofu, un deliciu asiatic. 5 idei ca sa o consumi mai des

Un produs din soia extrem de popular in Asia incepe timid sa isi faca loc si in meniurile europenilor. Este numita mancarea perfecta si poate tine loc unui fel cu carne daca stii cum sa il prepari.

Tofu, pentru ca despre el este vorba, nu e prima alegere in meniul zilnic al multora dintre noi. Il gasesti mai degraba in farfuriile vegetarienilor si ale celor care tin post, desi nu sunt prea multe motive sa il ocolesti. Este inlocuitorul perfect al unei bucati de carne pentru ca are la fel de multe proteine, este o sursa buna de calciu si vitamina E si are putine grasimi saturate.

Branza “asiatica” poate fi facuta si acasa prin macinarea boabelor de soia prajite, pana cand se produce laptele de soia, care este inchegat cu sulfat de calciu. Rezultatul este o branza care nu are gustul puternic si specific al lactatelor. De aceea este usor de folosit si in feluri de mancare dulci, dar si in cele sarate.

Daca folosesti tofu moale il poti pune in dressing-uri, sosuri, inghetate sau cheesecake. In schimb, tofu in varianta mai tare poate fi prajit, pregatit pe gratar, in omleta, afumat, copt sau murat.

Noi ne-am inspirat din retetele Andreei Nguyen din cartea “Asian Tofu” si iti dam cateva idei pentru a folosi branza tofu in varianta tare. Cel mai adesea este folosita pentru preparate la gratar, dar sunt si alte preparate ce meriat sa fie incercate.

1. Clatite sau tortillas cu umplutura de vara

Ideea acestui preparat are la origini bucataria indiana, unde se folosesc niste clatite numite chillas. Readaptate pentru mesele de zi cu zi pot fi inlocuite cu niste clatite obisnuite (din aluat fara zahar) sau cu tortillas pregatite de tine sau cumparte. Umple-le la mijloc cu rosii proaspete tocate cubulete, tofu ras si ceapa. Inclazeste-le putin in cuptor pana cand tofu se topeste si vei avea o gustare rapida si plina de proteine.

2. Pasta de tofu cu maioneza

Taie o bucata mare de tofu in cubulete mici de 1 cm, lasa-le sa se scurga si apoi zdrobeste-le cu o furculita. Adauga pudra de curry si turmeric, putin sos de soia, maioneza si un strop de zeama de muraturi. Adauga sare si piper si lasa amestecul sa stea timp de 15 minute la frigider inainte sa il intinzi pe paine prajita sau biscuiti sarati.

3. Felii de tofu rumenite in tigaie

Taie o bucata de tofu in felii groase de un deget. Tamponeaza-le cu servetele de hartie, astfel incat sa absorbi excesul de lichid. Incinge o tigaie neaderenta si pune tofu la prajit (pe foc mediu), fara ulei. Presara deasupra sare si piper negru din belsug. Intoarce cu grija feliile de tofu si lasa-le sa capete o culoare maronie pe ambele parti.

Toarna apoi o lingura de ulei si sos de soia direct peste tofu in tigaie si lasa-le sa se prajeasca pana cand capata o crusta crocanta. Le poti manca alaturi de orez, sos de usturoi sau sos de soia.

4. Chiftelute cu tofu

In locul painii pe care o folosesti la chiftelele obisnuite adauga tofu zdrobit cu furculita. Cu cat adaugi mai mult tofu poti sa reduci si din cantitatea de carne. Branza si oul vor lega amestecul pentru chiftele. Poti sa le prajesti, asa cum faci de obicei, sau le poti pune pe gratar pentru burgeri deliciosi.

5. Tofu copt pe gratar sau la cuptor poate fi servit alaturi de orez sau quinoa, dovleac copt sau legume la abur, salate verzi si rosii.

Andrea Nguyen este autor de carti de bucate in care reinterpreteaza retele traditionale asiatice pentru bucataria moderna. Retetele sale au aparut in Los Angeles Times sau revista Saveur. Prima sa carte de bucate “Into the Vietnamese Kitchen” a fost nominalizata pentru prestigioasele premii James Beard Awards.

Pe Telegram-ul Pro TV Chisinau găsiți imaginile, dar și știrile momentului din Moldova și din întreaga lume! Fii reporter Pro TV. Dacă ai surprins imagini care pot deveni o știre, ni le poți trimite pe Viber, Whatsapp sau Telegram la numărul 079400508.